Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Krótki poradnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.04.2022 14:55

Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Krótki poradnik

zamrażarka
canva/hutchyb

Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Przedstawimy wam krótki poradnik, jak najlepiej to zrobić, by nie zaszkodzić sprzętowi i produktom spożywczym. Wystarczy połączyć trzy składniki, które każdy z was ma w kuchni, a dzięki temu płynowi wasza zamrażarka będzie lśniła czystością.

Zamrażarka jest ważnym miejscem każdej kuchni. W niej bowiem przechowujemy zapasy mięsa, ryb, warzyw i owoców. By jednak ten sprzęt sprawnie funkcjonował, trzeba o niego odpowiednio dbać.

Ważne jest, by co jakiś czas, najlepiej co pół roku, rozmrozić zamrażarkę i ją wyczyścić. Rozmrożenie pozwoli pozbyć się nadmiaru lodu i szronu, który utrudnia działanie zamrażarki i zamykanie szuflad, ale też naraża nas na dodatkowe zużycie prądu.

Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę?

Pierwszym krokiem do rozmrożenia zamrażarki jest odłączenie jej od prądu. Potem należy wyjąć z niej wszystkie produkty i zabezpieczyć je przed rozmrożeniem. Można je np. umieścić w torbie termicznej lub lodówce turystycznej.

Teraz należy wyjąć szuflady i usunąć luźny lód. Pod zamrażarką trzeba położyć np. ręcznik, który będzie wchłaniał ściekającą wodę. Szron możemy usunąć plastikową skrobaczką. Lodu lepiej nie odrywać na siłę, bo można uszkodzić sprzęt. Lepiej odczekać, aż lód sam się rozpuści.

Gdy już w zamrażarce nie będzie lodu, można przystąpić do jej czyszczenia. Najlepiej przetrzeć ją szmatką zwilżoną w mieszance wody, octu i płynu do naczyń. Na 1 szklankę wody wystarczy wlać 1/4 szklanki octu i dodać 2-3 krople płynu do naczyń. Powstały płyn nie tylko dobrze usunie zanieczyszczenia, ale też odświeży zapach, a także zdezynfekuje komorę. Można nim też spryskać wnętrze zamrażarki, pozostawić na kilka minut i potem wytrzeć całość do sucha czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Należy też wyczyścić maskownicę wentylacyjną, która znajduje się na dole. Najlepiej spryskać ją powyższym płynem i wytrzeć ściereczką. Do czyszczenia zakamarków można użyć patyczka do czyszczenia uszu lub szczoteczki do zębów.

Teraz jest czas na umycie szuflad. Ze względu na ich rozmiar, najlepiej zrobić to w wannie lub pod prysznicem. Szuflady również można umyć płynem z wody, octu i płynu do mycia naczyń lub samym płynem do naczyń. Potem trzeba je dokładnie spłukać i wytrzeć do sucha.

Warto też wyczyścić drzwi zamrażarki. Gdy będą już czyste, trzeba je wytrzeć do sucha. Dobrze jest też poświęcić nieco uwagi uszczelce. Należy ją przetrzeć wilgotną szmatką, wytrzeć do sucha, a potem przetrzeć po całym obwodzie wazeliną kosmetyczną. Dzięki temu zapewni naszej zamrażarce szczelność i sprawne działanie.

Zamrażarka już czysta

Gdy zamrażarka będzie już czysta, trzeba włożyć szuflady na swoje miejsce i umieścić w nich wyjęte produkty. Oczywiście przy tej okazji warto przejrzeć żywność i wyrzucić tą przeterminowaną.

Teraz pozostaje włączyć zamrażarkę do prądu i pozwolić jej pracować. Po niedługim czasie osiągnie pożądaną temperaturę.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak wyczyścić płytę grzewczą kuchenki, a także, jak wyczyścić piekarnik.

zamrażarka
zamrażarka

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deccoria

Tagi: Kuchnia Ocet