Jak rozmrozić mięso w 5 minut?
W rozmrażaniu mięsa najważniejsze jest nasze bezpieczeństwo. Po rozmrożeniu powinniśmy mięso poddać jak najszybciej obróbce cieplej, aby nie rozwinęły się w nim chorobotwórcze bakterie.
Raz rozmrożonego mięsa nie powinniśmy po raz kolejny zamrażać. Jeśli jednak mamy już gotową potrawę z niego przygotowaną, to ona już może wylądować w zamrażalniku. Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Rozmrożenie mięsa w 5 minut
Nie jest to najbardziej oszczędna metoda rozmrażania, jednak doskonale sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Mięso wkładamy w foliowym woreczku do zlewu i puszczamy strumień wody, delikatnie zwiększając temperaturę.
Już po minucie szron zacznie znikać, a w czasie od 5 do 10 minut kawałek mięsa powinien całkowicie się rozmrozić. Takie mięso rozmrożone w ciepłej wodzie natychmiast musi zostać użyte do przygotowania potrawy.
Ciepła woda to wręcz idealne środowisku do rozwoju salmonelli, dlatego przy takich zabiegach powinniśmy być szczególnie ostrożni. Takie rozwiązanie trzymajmy na wyjątkowe okazje.
Mikrofala i piekarnik także pomogą w rozmrożeniu mięsa
Do rozmrożenia mięsa możemy użyć również mikrofali, pod warunkiem, że posiada opcję rozmrażania. W przeciwnym razie mięso zamiast się rozmrażać, zacznie się gotować, a po przyrządzeniu będzie zwyczajnie niesmaczne.
Podczas rozmrażania mięsa w mikrofali warto pamiętać o przewróceniu w połowie mięsa na drugą stronę, ponieważ kuchenki mają tendencję do nierównego rozkładania ciepła. Kawałek mięsa nie powinien być zawinięty w folię albo położony na styropianowej tacce, ponieważ mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Najlepiej wyłożyć je na zwykły talerz bądź umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Rozmrażanie mięsa w piekarniku to równie prosta metoda. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso i nastawiamy temperaturę około 60 stopni w piekarniku. Po 30 minutach mięso powinno być całkowicie rozmrożone. Podobnie jak w przypadku mikrofali, warto w połowie tego procesu przekręcić je na druga stronę.
Sposoby dla cierpliwych
Kawałek kurczaka czy schabu najlepiej jednak rozmrażać z pewnym zapasem czasu. Polecaną metodą jest po prostu wstawienie go do lodówki na cały dzień bądź noc. Różnica temperatur w porównaniu z zamrażalnikiem nie będzie zbyt duża, a mięso rozmrozi się równomiernie.
Jeśli mamy około godzinny zapas czasu, możemy rozmrozić mięso w zimnej wodzie. Wystarczy zapakowane w woreczek strunowy mięso ułożyć w misce i zalać zimną wodą z kranu. Co 20 minut wodę wylewamy i napuszczamy świeżą. Godzinę później mięso powinno być gotowe do obróbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet/fajny ogrod