Smakosze.pl Porady Jak skutecznie wyczyścić blachę z piekarnika?
canva/undefined undefined

Jak skutecznie wyczyścić blachę z piekarnika?

11 października 2021

Pieczenie zakończyło się, a nasza blacha pełna jest tłustych plam oraz przypaleń? Podpowiadamy jak ją skutecznie doczyścić.

Jeden środek dzieli naszą blachę od czystości. Ta metoda jest niezwykle prosta i skuteczna. Wystarczy, że skorzystamy z tego, co zawsze mamy w kuchni — soli .

Jak dokładnie wyczyścić blachę do pieczenia?

Blachę do pieczenia wystarczy obficie posypać gruboziarnistą solą i włożyć do rozgrzanego do 60 stopni Celsjusza piekarnika, na czas potrzebny do zbrązowieją kryształków soli. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a gdy przestygnie, przecieramy z tłustych zabrudzeń wilgotną gąbką .

Są jeszcze inne domowe sposoby na pozbycie się brudu z form. Niektóre zabrudzenia mogą być na tyle łatwe do eliminacji, że już nałożenie sody oczyszczonej wystarczy, by blacha znów zachwycała czystością. Warto więc zacząć czyszczenie plam od delikatnego pocierania zasadowym proszkiem przy użyciu wilgotnej ściereczki z mikrofibry.

Jeżeli to nie poskutkuje, skorzystajmy z octu i sody oczyszczonej. Proszkiem posypmy brud, a następnie spryskajmy go mieszaniną octu i wody w proporcjach 1:1. Takie postępowanie pomoże nam usunąć go bez wysiłku przy pomocy szczoteczki lub gąbki. Będzie to możliwe dzięki zachodzącej między tymi substancjami reakcji chemicznej.

Blachę, na której brud się mocno zapiekł, oczyścić możemy przy pomocy tabletek do zmywarki. Wystarczy, że ułożymy detergent na blasze, zalejemy ją wrzątkiem i pozostawimy na dwie godziny. Po tym czasie opłuczmy naczynie ciepłą wodą. Powinno być czyste jak łza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdźcie inne porady dotyczące sprzątania. Tu znajdziecie wskazówki dotyczące usuwania brzydkiego zapachu z lodówki . Ten artykuł natomiast pomoże wam pozbyć się brudu z kuchennych szafek .

Stos blach do pieczenia
Stos blach do pieczenia

Źródło zdjęcia: canva/Alicia Amaris Trixie

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deccoria

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy