Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące i słodkie tosty francuskie. Smak jak za dawnych lat
Adam Moskal
Adam Moskal 11.03.2022 01:00

Chrupiące i słodkie tosty francuskie. Smak jak za dawnych lat

Tosty francuskie z miodem
canva/foodandwinephotography, Getty Images Signature

Tosty francuskie są idealnym rozwiązaniem na szybkie, a zarazem wyjątkowo pożywne danie. Wystarczy wszak zanurzyć kromki pieczywa w rozbełtanych jajkach z dodatkami, usmażyć je i śniadanie gotowe. Aby zwiększyć chrupkość kromek, do mikstury wsyp 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Cukier przyjemnie się skarmelizuje i stworzy pod wpływem temp. słodką skorupkę wokół tostów.

Tosty francuskie z pewnością większości kojarzą się z dzieciństwem, kiedy kultowy chleb w jajku był często podawany najmłodszym. W taki sposób można było wygodnie spożytkować zmagazynowany czerstwy chleb.

Najlepsze tosty francuskie na słodko przygotowuje się jednak ze świeżej i miękkiej chałki. Słodka drożdżowa bułka wspaniale komponuje się z jajkami, a także pozwala uzyskać znacznie przyjemniejszą teksturę po usmażeniu.

Przepis na słodkie tosty francuskie

Składniki:

  • 1 chałka

  • 3 jajka

  • 100 ml mleka 3,2%

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • miód

  • świeże owoce

Zacznij od pokrojenia chałki na pojedyncze kromki - każda powinna mieć około 1,5 cm. Do szerokiej miski o niskich ściankach wbij wszystkie 3 jajka, wlej do nich mleko i wsyp 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

Wymieszaj miksturę przy pomocy kuchennej rózgi, uważając, aby zbytnio jej nie napowietrzyć. Nie dodawaj do niej żadnych przypraw, ponieważ w trakcie smażenia mogą się przypalić. Zanurzaj w niej kromki i dokładnie je obtocz.

Patelnię postaw na średnim ogniu i rozpuść na niej masło klarowane. Smaż na tłuszczu tosty z każdej strony, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Przed podaniem posyp je odrobiną cynamonu. Podawaj z płynnym miodem i świeżymi owocami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. W tym tekście z kolei zdradzamy, co można zrobić ze skorupkami jajek.

Tosty francuskie

Źródło zdjęcia: canva/2Mmedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje; haps

Zapraszamy na nasz Instagram