Smakosze.pl Porady Jak szybko ugotować ziemniaki?
Canva / visualgiga

Jak szybko ugotować ziemniaki?

7 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolą w polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mistrzowie kuchni polecają przygotowywanie je w dużym garnku i pod przykryciem. Wówczas ziemniaki ugotują się o wiele szybciej.

Smakowite ziemniaki są jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Dziś przyjrzymy się kwestia gotowania tych smakowitych bulw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki będą gotowe znacznie szybciej

Z całą pewnością ziemniaki są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Istnieje wiele rozmaitych przepisów na dania z tych przepysznych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowe kluski śląskie .

Tym razem pod lupę weźmiemy zagadnienia związane z gotowaniem ziemniaków. Zapewne wielu smakoszy chciałoby wiedzieć, w jaki sposób można przyśpieszyć ten proces . Okazuje się, że wielu zawodowych kucharzy poleca gotowanie ich w większych garnkach i pod przykryciem.

Jeśli ziemniaki będą przykryte, wówczas w garnku zgromadzi się para, która dodatkowo podniesie temperaturę panującą wewnątrz naczynia . Tym samym bulwy będą gotowe do spożycia wcześniej. O czym jeszcze pamiętać podczas gotowania ziemniaków?

Ziemniaki wyjdą znacznie lepiej, wystarczy pamiętać o kilku detalach

Ziemniaki w swoim wnętrzu skrywają wiele cennych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy ich pod samą skórką. W związku z tym bulwy należy obierać jak najcieniej. Pomocna może okazać się skrobaczka do warzyw .

Oczywiście najzdrowiej gotować ziemniaki w mundurkach. Jednak do tego nadają się najlepiej młode bulwy . Przygotowanie ziemniaki należy opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Wówczas zawarta w nich skrobia szybko się zetnie i utrzyma składniki odżywcze w środku.

Musimy pamiętać, by ziemniaków nie gotować zbyt długo. Robienie tego przez więcej niż 20 minut może zaowocować wypłukaniem witamin i minerałów, a przecież chcemy, by nasz obiad był jak najbardziej pożywny. Godna uwagi jest nowa wersja tłuczonych ziemniaków .

Ziemniaki
Ziemniaki

Canva / Jacek27

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy