Smakosze.pl Porady Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
canva.com/lucentius, Getty Images Signature

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

26 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Brukselka jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, z uwagi na jej intensywny gorzki smak, który nie każdemu pasuje. Wystarczy jednak wsypać do wody trochę cukru i wlać do niej mleko, a goryczka zostanie wypłukana. Warto gotować ją bez pokrywki, co pozwoli na ulotnienie się substancji zapachowych.

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach i smak, które dla większości są nieprzyjemne. Niestety, tym samym takie osoby tracą wyjątkowo dużo wartości odżywczych, które są w niej zawarte.

Jeśli należysz do takiej grupy osób i na samą myśl przechodzi cię dreszcz, spróbuj poniższych trików podczas gotowania tego warzywa. Z pewnością na nowo je polubisz, gdy przestaniesz czy gorzki smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować brukselkę?

Pozbycie się goryczki z brukselki wcale nie jest skomplikowanym czy wymagającym procesem. Wystarczą bowiem składniki, które na pewno każdy z nas posiada w swojej kuchni lub spiżarni.

Pierwsza metoda polega na wlaniu do gotującej się wody mleka, w proporcji jednej szklanki płynu na pół kilograma brukselki. Dodatkowo jedna łyżka cukru także pomoże w wyzbyciu się nieprzyjemnego smaku.

Nie zapomnij również o gotowaniu jej bez przykrycia. Zakrywając garnek, więzi się w nim związki siarki, które nadają brukselce specyficznego zapachu. W taki sposób ulotnią się one do powietrza wraz z parą wodną.

Mrożona brukselka równie zdrowa

Sporo ludzi uważa, że wszelkie mrożone produkty, jak owoce, warzywa, ryby czy mięso tracą na wartościach odżywczych. Według nich niska temperatura niszczy witaminy i inne substancje w ich wnętrzu.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Prawda jest jednak zupełnie inna - obecnie technika mrożenia błyskawicznego jest tak szybka, że kryształki lodu nie są w stanie niczego uszkodzić. Dlatego, choć sezon na świeże warzywo jeszcze nie jest pełni, mrożona wersja nada się równie dobrze.

Warto przy zauważyć, że mrożenie także przyczynia się do złagodzenia gorzkiego smaku. Łącząc więc wszystkie powyższe porady, można ugotować pyszne warzywo, które będzie smakować każdemu.

Brukselka po ugotowaniu
undefined

Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: otherside.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy