Jak usmażyć placki ziemniaczane, żeby nie wyszły tłuste?
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te chrupiące, o złocistej skórce. By jednak takie były trzeba je smażyć na sporej ilości oleju. Czy wiesz jak je usmażyć i na co zwrócić uwagę, żeby nie wyszły tłuste? Zobacz na co trzeba zwrócić uwagę.
Warzywne placki są na tyle pożywne, że mogą uchodzić za danie obiadowe. A najbardziej sycące, bo bogate w skrobię są placki przygotowane z ziemniaków. Dodatkowych kalorii dostarcza im tłuszcz, na którym są smażone. Chciał, nie chciał chłoną go dość intensywnie. Na szczęście jest parę trików, które sprawią, że placki nie wyjdą zbyt tłuste.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak usmażyć placki ziemniaczane, żeby nie wyszły tłuste?
Po pierwsze zwróćmy uwagę na to, żeby masa ziemniaczana nie była zbyt rzadka i wodnista. Nadmiar wody utrudni bowiem usmażenie chrupiących placków i sprawi, że wchłoną więcej tłuszczu.
Dzieje się tak dlatego, że znajdująca się w plackach woda dość gwałtownie obniży temperaturę oleju. Na powierzchni placków nie powstanie więc szybko skórka utrudniająca chłonięcie oleju. Nie będą więc chrupiące, a jedynie bardzo tłuste.
Rozwiązaniem na ograniczenie wodnistości ziemniaczanej masy jest przygotowanie ich z wysokoskrobiowych odmian ziemniaków, np. Jubilat, Irga. Ziemniaki warto też zetrzeć na większych oczkach. Nadmiar płynu można odlać, a masę wzbogacić łyżką mąki ziemniaczanej.
Placki najlepiej jest smażyć na patelni z grubym dnem, które równomiernie utrzymuje temperaturę. Na rozgrzaną patelnię trzeba nalać sporą ilość oleju do smażenia (bardzo dobry jest rzepakowy) i dość dobrze go rozgrzać, nie przesadzając jednak z temperaturą.
Osącz z nadmiaru tłuszczu
Ostatnim etapem przygotowania placków, na którym możemy ograniczyć ilość znajdującego się w nich tłuszczu jest ich osączanie. Zdejmując więc placki z patelni ułóż je pojedyczą warstwą na talerzu wyłożonym warstwą papierowych ręczników. Wchłoną nadmiar tłuszczu.
Ręcznikiem papierowym możesz też osuszyć wierzch placków. Nie pozostawiaj ich jednak na długo pod przykryciem, bo zaparują. Najlepiej delikatnie dociśnij ręcznik papierowy do placków.
Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk