Jak wyczyścić piekarnik za pomocą zwykłej soli kuchennej?
Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą.
Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę.
Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.
Czyszczenie piekarnika solą kuchenną
Największą zaletą soli jest jej łatwa i powszechna dostępność. Bez żadnego problemu można dostać ją w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Jak więc użyć jej podczas mycia piekarnika?
Wystarczy pobrudzone miejsca posypać dużą ilością soli kuchennej, zamknąć drzwiczki i włączyć piekarnik na pełną moc. Gdy sól stanie się brązowa, wyłącz grzanie i zaczekaj, aż wnętrze ostygnie.
Po wszystkim pozostaje jedynie zebrać przypieczony produkt, wraz z którym odejdą także przypalone resztki oraz osad z tłuszczu. Dla idealnej czystości możesz przetrzeć jeszcze piekarnik wilgotną ściereczką.
Specyfik do zadań specjalnych
Niekiedy brudny osad w piekarniku jest tak gruby i oporny, że powyższy sposób nie będzie dawał oczekiwanych efektów. Wtedy należy sięgnąć po parafinę, którą można kupić w aptece i połączyć ją z solą w proporcji 1 łyżka parafiny na 2 łyżki soli.
Powstałą pastę nakłada się na zabrudzenia, delikatnie wmasowuje i zostawia na 15-20 minut. Następnie trzeba tylko zebrać pastę, wytrzeć piekarnik do sucha i gotowe.
Z kolei w sytuacji niewielkich zabrudzeń lub po prostu regularnego sprzątania warto zawsze wyszorować ścianki piekarnika ciepłą wodą z rozpuszczoną dużą ilością soli. Taki roztwór sprawdza się doskonale.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Detry26, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: kuchnia.wp.pl