Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Przypalona patelnia potrafi nieźle dać popalić - wielogodzinne szorowanie wywołuje sporo irytacji. Na szczęście istnieją metody, które znacznie ułatwiają cały proces. Jedna z nich wykorzystuje właściwości sody oczyszczonej, która doskonale zmiękcza przypalony tłuszcz.
Przypalone resztki jedzenia na patelni skutecznie przeszkadzają w jej wygodnym czyszczeniu. Długie szorowanie w ciepłej wodzie z mydłem do naczyń często nie daje żadnych pozytywnych efektów.
Jeśli spotkałeś się z tak uporczywym problemem, mamy dla ciebie świetne triki, dzięki którym przypalona patelnia w kilka chwil zacznie mienić się, jak nowa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przypaloną patelnie potraktuj sodą oczyszczoną
Wystarczy kilka chwil nieuwagi, aby jedzenie na patelni silnie do niej przywarło, zwęgliło się i pokryło ją trudną w usunięciu powłoką. Zamiast moczenia i szorowania, użyj sody oczyszczonej.
Wsyp sodę do miseczki i zalej ją wodą w takich proporcjach, aby składniki utworzyły konsystencję pasty. Następnie nałóż ją na przypaloną powierzchnie i zostaw ją na kilka godzin.
Po tym czasie pozostaje jedynie spłukać pastę i przetrzeć patelnie gąbką z wodą. Zabrudzenia powinny same odejść, więc wystarczy przemyć powierzchnie, aby wyglądała idealnie czysto.
Czyszczenie spodu patelni
W tym przypadku również z pomocą przyjdzie soda oczyszczona - jednak należy wymieszać ją z wodą utlenioną. Gdy uzyskasz konsystencję pasty, nałóż ją na cały spód patelni i odczekaj 10 minut.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.
Gdy pasta zakończy swoje działanie, należy spłukać ją pod bieżącą wodą. Jeśli na metalu pozostały jeszcze jakieś niedoczyszczone fragmenty, powtórz proces do osiągnięcia oczekiwanego skutku.
Źródło: canva/Olegsnow, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: prymusagd; krokdozdrowia