Smakosze.pl
Przypalona patelnia

canva/victorass88, Getty Images

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przypalona patelnia potrafi nieźle dać popalić - wielogodzinne szorowanie wywołuje sporo irytacji. Na szczęście istnieją metody, które znacznie ułatwiają cały proces. Jedna z nich wykorzystuje właściwości sody oczyszczonej, która doskonale zmiękcza przypalony tłuszcz.

Przypalone resztki jedzenia na patelni skutecznie przeszkadzają w jej wygodnym czyszczeniu. Długie szorowanie w ciepłej wodzie z mydłem do naczyń często nie daje żadnych pozytywnych efektów.

Jeśli spotkałeś się z tak uporczywym problemem, mamy dla ciebie świetne triki, dzięki którym przypalona patelnia w kilka chwil zacznie mienić się, jak nowa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przypaloną patelnie potraktuj sodą oczyszczoną

Wystarczy kilka chwil nieuwagi, aby jedzenie na patelni silnie do niej przywarło, zwęgliło się i pokryło ją trudną w usunięciu powłoką. Zamiast moczenia i szorowania, użyj sody oczyszczonej.

Wsyp sodę do miseczki i zalej ją wodą w takich proporcjach, aby składniki utworzyły konsystencję pasty. Następnie nałóż ją na przypaloną powierzchnie i zostaw ją na kilka godzin.

kawa z przyprawami

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie pozostaje jedynie spłukać pastę i przetrzeć patelnie gąbką z wodą. Zabrudzenia powinny same odejść, więc wystarczy przemyć powierzchnie, aby wyglądała idealnie czysto.

Czyszczenie spodu patelni

W tym przypadku również z pomocą przyjdzie soda oczyszczona - jednak należy wymieszać ją z wodą utlenioną. Gdy uzyskasz konsystencję pasty, nałóż ją na cały spód patelni i odczekaj 10 minut.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Gdy pasta zakończy swoje działanie, należy spłukać ją pod bieżącą wodą. Jeśli na metalu pozostały jeszcze jakieś niedoczyszczone fragmenty, powtórz proces do osiągnięcia oczekiwanego skutku.

Przypalona patelnia

Źródło: canva/Olegsnow, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: prymusagd; krokdozdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >