Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
canva/Robert Ruidl

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje

26 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy. Tak, tak, jest cenniejsza, niż myślisz, dlatego warto użyć jej do przyrządzenia innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zyska ciekawy smak i aromat. Koniecznie pamiętaj o tym przed zbliżającą się Wielkanocą.

Już niedługo Wielkanoc, w czasie której na niemal każdym polskim stole pojawi się biała kiełbasa. Niektórzy ją pieką, ale większość osób gotuje ją i podaje do żurku, albo serwuje z chrzanem czy ćwikłą. Woda po ugotowaniu kiełbasy zwykle jest wylewana, a tymczasem warto ją wykorzystać do przygotowania innych potraw.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy?

Na bazie wody z gotowania kiełbasy można przygotować pyszną zupę. Taka woda ma bowiem aromat i smak, a także zawiera cenne składniki odżywcze, które przedostają się z kiełbasy.

Wodę po gotowaniu kiełbasy można więc wykorzystać do przygotowania żurku. Nada mu wyrazistości. Bez wahania można użyć wody z gotowania białej kiełbasy, bo nie zawiera ona zbędnych składników.

Woda po gotowaniu wędzonej kiełbasy rzadko nadaje się do wykorzystania. Zwłaszcza jeśli nabiera brązowego koloru. Barwa ta świadczy o tym, że wędlinę nieodpowiednio przygotowano do wędzenia. W wyniku tego do wywaru przeszło dużo składników z wędzenia. A te nie zawsze są zdrowe.

Jak gotować białą kiełbasę?

Przed gotowaniem białą kiełbasę warto opłukać i ponakłuwać jej osłonkę wykałaczką. Dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie gotowania.

Kiełbasę należy gotować na niedużym ogniu, by nie popękała. Można też włożyć ją do gorącej wody, a potem trzymać ok. 25 minut na lekkim podgrzewaniu.

Do wody, w której gotuje się biała kiełbasa, można też dodać trochę warzyw i przypraw. Dobrze sprawdzi się cebula i marchewka, a także ziele angielskie i listki laurowe. Nadadzą one więcej smaku kiełbasie, a także wodzie z gotowania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym , a także na białą kiełbasę pieczoną w zakwasie na żurek .

żurek
żurek

Źródło zdjęcia: canva/fired1991

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: se, o2 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy