Smakosze.pl Porady Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?
fotokris, Getty Images

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?

7 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kogel-mogel jest ulubionym deserem wielu Polaków. Niegdyś, gdy w sklepach nie było aż tak dużego zróżnicowania słodyczy, rodzice kręcili jajeczny smakołyk swoim pociechom. Niestety, spożywanie go wiąże się z pewnym ryzykiem.

Na jajkach obecna może być Salmonella, czyli groźna bakteria wywołująca silne zatrucie pokarmowe. Zrobienie go w odpowiedni sposób niweluje jednak ryzyko do minimum, gdyż obróbka termiczna zabija groźne patogeny, zanim zdołają zrobić nam krzywdę.

Kogel-mogel bez Salmonelli

Aby zapewnić sobie i swoim najbliższym bezpieczeństwo, wystarczy przeprowadzić dwa banalnie proste kroki. Po pierwsze, jeszcze przed rozbiciem skorupek, należy sparzyć jajka we wrzątku - najlepiej nada się do tego duża miska i spora ilość gorącej wody.

Drugi trick wymaga użycia kąpieli wodnej, które w sprawny i łatwy sposób podgrzeje masę jajeczną do wystarczająco wysokiej temperatury, aby Salmonella przestała być zagrożeniem. Trzeba żółtka podgrzać do minimalnie 65 stopni Celsjusza, aby zniszczyć bakterie.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.

Źródło: saknakorn, Getty Images Pro

Przepis na bezpieczny kogel-mogel

Składniki:

  • 3 żółtka

  • 6 łyżek cukru

  • odrobina ekstraktu z wanilii

  • dodatkowo kakao gorzkie

Zacznij od sparzenia jajek wrzątkiem. Włóż je do miski i zalej wodą, a następnie wyłów i ostudź. Rozbij skorupki i oddziel białka od żółtek. Do garnka wlej wodę do jego połowy, a na wierzchu postaw szklaną miskę w taki sposób, aby nie miała kontaktu z wodą.

Wlej do miski jajka, wsyp cukier i zacznij miksować przy użyciu miksera. Aby ułatwić sobie pracę, możesz ukręcić jajka poza kąpielą wodną. Jeśli jajka uzyskają odpowiednią konsystencję, lecz nie osiągną dobrej temp. mieszaj je w kąpieli wodnej przy użyciu rózgi.

Dobra konsystencja będzie uzyskana wtedy, gdy żółtka zaczną delikatnie przywierać do ścianek miski. Zdejmij miskę z garnka, dodaj do masy wanilię i ewentualnie kakao, dokładnie wymieszaj i podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy