Jak zrobić domową kostkę rosołową? Smacznie i bez zbędnych dodatków
Kostki rosołowe w sklepach pełne są chemii i soli, które nie działają pozytywnie na zdrowie czy pracę ludzkiego organizmu. Zamiast nich prezentujemy przepis na domowe kostki, z których przygotować można pyszny bulion. Korzystanie z nich jest banalnie proste, a ilość dodatkowego smaku, jaki wprowadzają do potraw, jest ogromny.
Kostki rosołowe, poza przyprawami i esencjami smakowymi, zawierają również konserwanty, stabilizatory, barwniki czy polepszacze smaku. Częste spożywanie takich składników może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego warto z nich zrezygnować.
Domowe kostki rosołowe mają jedną ogromną zaletę nad sklepowymi - doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie. Dzięki temu można skutecznie kontrolować ilość przyjmowanej soli oraz ogólny skład diety, co nie jest tak proste przy używaniu gotowych kupnych kostek bulionowych.
Przepis na domowe kostki rosołowe
Składniki:
2 cebule
6 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kapelusze suszonych grzybów
1 por
1 włoszczyzna
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 g soli
pieprz
1 łyżeczka kurkumy, oregano, tymianku, słodkiej papryki chili
2 łyżki siekanej natki pietruszki
pół szklanki startego parmezanu
pół szklanki wina czerwonego
1 szklanka wody
Zacznij do obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Na 3 łyżkach oliwy podsmaż ją na patelni, aż uzyskasz złocistą barwę. Dodaj siekany czosnek, liście laurowe, ziela angielskie oraz suszone grzyby. Pora obierz z wierzchniej warstwy, opłucz i pokrój na półplasterki. Wrzuć do cebuli i dodaj 3 kolejne łyżki oliwy.
Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli i smaż, aż większość wody z nich odparuje. Wlej sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie suszone przyprawy wraz z solą. Wymieszaj dokładnie.
Zalej warzywa wodą oraz winem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę, zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym parmezanem. Zmiksuj warzywa blenderem i przełóż je do plastikowych foremek na lód. Wstaw je do zamrażalnika i zamroź. Gotowe kostki wystarczy wrzucić do potrawy. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny rosół Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.
Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram