Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy budyń?
canva/bhofack2

Jak zrobić domowy budyń?

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli smakuje wam budyń z torebki, ten po prostu pokochacie. Sprawdźcie, jak zrobić domowy budyń, a już nigdy nie zdecydujecie się na kupny. Jest łatwy do zrobienia, pyszny i pożywny. I co najważniejsze, przygotowany z prostych, naturalnych składników.

Do przygotowania domowego budyniu potrzebujesz mąki, jajek, mleka i cukru. Za te składniki zapłacisz mniej niż za torebkę budyniu w proszku. A smak i wartość odżywcza własnoręcznie zrobionego przysmaku, będą nieporównywalne. Domowy budyń nie będzie też miał żadnych zbędnych dodatków.

Na dodatek własnoręcznie przygotowany budyń jest na tyle pożywny, że możesz go podać nie tylko na deser, ale też na śniadanie czy kolację. Dodaj do niego łyżkę konfitury lub polej go domowym syropem, a zamienisz go w wyborny smakołyk.

Jak zrobić domowy budyń?

Składniki:

  • 1/2 l mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie budyniu

Połowę mleka odlej do rondelka. Do pozostałego dodaj żółtka, skrobię ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie rozmieszaj rózgą lub mikserem.

Mleko w rondelku zagotuj z masłem. Zestaw je z ognia, wlej mleko wymieszane z żółtkami i pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.

Potem postaw rondelek z budyniem na niedużym ogniu i podgrzewaj go, cały czas mieszając. Budyń gotuj na małym ogniu, aż będzie odpowiednio gęsty.

Budyń rozlej do pucharków lub małych miseczek i przestudź. Ciepły lub zimny podawaj polany np. zmiksowanymi truskawkami czy syropem owocowym.

W naszym serwisie znajdziesz też rady, jak uratować za rzadki budyń , a także, jak zrobić budyń bez dodatku mąki pszennej .

budyń
budyń

Źródło zdjęcia: canva/ahmettozar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy