Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe proste w wykonaniu może wydawać się jedynie w teorii. W praktyce, trzeba nie lada umiejętności, by stworzyć puszysty, lekki wypiek, który zachwyca smakiem. Najważniejszym, babcinym dodatkiem jest masło, które nadaje mu wyjątkowych właściwości.

Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto pamiętać, by nie robić go na ostatnią chwilę. Najlepiej skusić się na pieczenie w spokojny, bezstresowy dzień, aby dopilnować wszystkich istotnych etapów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła

Podczas przygotowania ciasta drożdżowego warto mieć na uwadze temperaturę w pomieszczeniach domowych. W kuchni powinna utrzymywać się temperatura powyżej 24 stopni.

Jeśli jest za chłodno, ciasto nie wyrośnie, albo wyrośnie nierównomiernie, co zwiększa ryzyko powstania zakalca.

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła

Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Wilgotne, a zarazem wyrośnięte ciasto

Sekretem tej idealnej kombinacji jest użycie doskonałej jakości mąki oraz tłuszczu. Do ciasta drożdżowego najlepiej wykorzystać mąkę typu ok. 380 – 650, a żeby zapewnić ciastu maksymalną lekkość, warto przez wyrabianiem przesiać ją przez sitko.

Umiejętne użycie tłuszczu sprawia, że ciasto jest nie tylko bardziej wilgotne, ale i dłużej zachowuje świeżość. Pod żadnym pozorem nie używaj margaryny czy miksów tłuszczowych - ciasto drożdżowe potrzebuje prawdziwego masła.

Masło dodajemy pod sam koniec wyrabiania, gdy ciasto jest już napowietrzone. Dzięki temu, zachowa pulchność nawet po dodaniu ciężkiego masła.

Pieczenie - jak nie zepsuć ciasta?

Wyrobione i wyrośnięte ciasto potrzebuje ostatniego sznytu czyli upieczenia. Tutaj najważniejsza jest dokładność. Ciasto wstawiamy do nagrzanego całkowicie piekarnika, a podczas pieczenia nie uchylamy drzwiczek.

Gdy ciasto już się upiekło - dajmy mu chwilę. Lepiej nie kroić całkowicie gorącego ciasta. Nawet jeśli proces pieczenia przebiegł pomyślnie może zrobić się zakalec.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  • Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

  • Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

źródło: niebonatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >