Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe proste w wykonaniu może wydawać się jedynie w teorii. W praktyce, trzeba nie lada umiejętności, by stworzyć puszysty, lekki wypiek, który zachwyca smakiem. Najważniejszym, babcinym dodatkiem jest masło, które nadaje mu wyjątkowych właściwości.

Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto pamiętać, by nie robić go na ostatnią chwilę. Najlepiej skusić się na pieczenie w spokojny, bezstresowy dzień, aby dopilnować wszystkich istotnych etapów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła

Podczas przygotowania ciasta drożdżowego warto mieć na uwadze temperaturę w pomieszczeniach domowych. W kuchni powinna utrzymywać się temperatura powyżej 24 stopni.

Jeśli jest za chłodno, ciasto nie wyrośnie, albo wyrośnie nierównomiernie, co zwiększa ryzyko powstania zakalca.

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła

Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Wilgotne, a zarazem wyrośnięte ciasto

Sekretem tej idealnej kombinacji jest użycie doskonałej jakości mąki oraz tłuszczu. Do ciasta drożdżowego najlepiej wykorzystać mąkę typu ok. 380 – 650, a żeby zapewnić ciastu maksymalną lekkość, warto przez wyrabianiem przesiać ją przez sitko.

Umiejętne użycie tłuszczu sprawia, że ciasto jest nie tylko bardziej wilgotne, ale i dłużej zachowuje świeżość. Pod żadnym pozorem nie używaj margaryny czy miksów tłuszczowych - ciasto drożdżowe potrzebuje prawdziwego masła.

Masło dodajemy pod sam koniec wyrabiania, gdy ciasto jest już napowietrzone. Dzięki temu, zachowa pulchność nawet po dodaniu ciężkiego masła.

Pieczenie - jak nie zepsuć ciasta?

Wyrobione i wyrośnięte ciasto potrzebuje ostatniego sznytu czyli upieczenia. Tutaj najważniejsza jest dokładność. Ciasto wstawiamy do nagrzanego całkowicie piekarnika, a podczas pieczenia nie uchylamy drzwiczek.

Gdy ciasto już się upiekło - dajmy mu chwilę. Lepiej nie kroić całkowicie gorącego ciasta. Nawet jeśli proces pieczenia przebiegł pomyślnie może zrobić się zakalec.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  • Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

  • Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

źródło: niebonatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >