Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Naleśniki są smacznym i dającym wiele możliwości daniem. Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na farsz zawijany w lekkie jak chmurka ciasto z jaj, mleka, wody gazowanej i mąki. Podpowiadamy co zrobić, by przygotować masę, z której usmażymy zachwycające konsystencją naleśniki.
W przepisie wykorzystamy wodę gazowaną. To dzięki niej efekt będzie spektakularny. Zawarty w wodzie gaz delikatnie napowietrzy masę i spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą cudownie miękkie .
Jeśli dotychczas wasze ciasto wychodziło twarde i zbite koniecznie wypróbujcie ten patent. Dodajcie też oleju do masy, aby zwiększyć szanse, że smażenie naleśników przebiegnie bez komplikacji. Nie zaszkodzi też, by po połączeniu składników odstawić ciasto na pół godziny, by odpoczęło.
Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 jaja
-
1 szklanka mleka
-
3/4 szklanki wody gazowanej
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej jaja, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Następnie powoli wlewamy olej i dokładnie łączymy go z pozostałymi składnikami .
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką lub patelnię do robienia naleśników i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pasują zarówno te słodkie, jak i wytrawne.
Po inspiracje na farsz do naleśników zajrzyjcie na naszą stronę. Wypróbujcie naszą pyszną kompozycję z truskawkami i śmietanką. Pamiętajcie, że poza sezonem warto korzystać owoców mrożonych .
Polecamy także recepturę na danie w stylu meksykańskim. Proponowany w niej farsz do pierogów będzie jak znalazł do puszystego ciasta przygotowanego z dodatkiem wody gazowanej. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/FikMik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku