Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
canva/pixelshot

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

2 listopada 2021

Naleśniki są smacznym i dającym wiele możliwości daniem. Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na farsz zawijany w lekkie jak chmurka ciasto z jaj, mleka, wody gazowanej i mąki. Podpowiadamy co zrobić, by przygotować masę, z której usmażymy zachwycające konsystencją naleśniki.

W przepisie wykorzystamy wodę gazowaną. To dzięki niej efekt będzie spektakularny. Zawarty w wodzie gaz delikatnie napowietrzy masę i spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą cudownie miękkie .

Jeśli dotychczas wasze ciasto wychodziło twarde i zbite koniecznie wypróbujcie ten patent. Dodajcie też oleju do masy, aby zwiększyć szanse, że smażenie naleśników przebiegnie bez komplikacji. Nie zaszkodzi też, by po połączeniu składników odstawić ciasto na pół godziny, by odpoczęło.

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej jaja, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Następnie powoli wlewamy olej i dokładnie łączymy go z pozostałymi składnikami .

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką lub patelnię do robienia naleśników i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pasują zarówno te słodkie, jak i wytrawne.

Po inspiracje na farsz do naleśników zajrzyjcie na naszą stronę. Wypróbujcie naszą pyszną kompozycję z truskawkami i śmietanką. Pamiętajcie, że poza sezonem warto korzystać owoców mrożonych .

Polecamy także recepturę na danie w stylu meksykańskim. Proponowany w niej farsz do pierogów będzie jak znalazł do puszystego ciasta przygotowanego z dodatkiem wody gazowanej. Smacznego.

Naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/FikMik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy