Jak zrobić ketchup z papryki?
Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?
Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.
Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza . Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych.
ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii , idealny do placków i gołąbków.
Przepis na ketchup z papryki
Składniki:
-
2 kg papryki czerwonej
-
3 papryczki chili
-
1 kg pomidorów słodkich
-
łodyga selera naciowego
-
4 ząbki czosnku
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
4 łyżki octu jabłkowego
-
2 łyżeczki soli
-
łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić ketchup z papryki?
Papryki, pomidory i czosnek pokrój na mniejsze kawałki, papryczki chili natnij, wyjmij pestki i pokrój. Warzywa wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz ziołami prowansalskimi i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 40 minut.
Seler pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie, upieczone warzywa przełóż do blendera kielichowego lub garnka, dodaj seler, cukier, sól, ocet i zblenduj na gęstą masę. Ketchup włóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut w piekarniku lub wrzącej wodzie.