Jak zrobić kiszoną kapustę? Wyjawiamy domowe triki pani Weroniki, lepszej nie jadłeś

Lubicie kiszoną kapustę? Jest bardzo smaczna i zdrowa. Dlatego dziś powiemy wam, jak własnoręcznie zrobić kiszoną kapustę. Wyjawiamy domowe triki pani Weroniki, dzięki którym otrzymacie doskonały przetwór. Ręczymy, że lepszej kapusty kiszonej nie jedliście.
Kiszona kapusta jest jedną z najpopularniejszych kiszonek, po którą sięgamy. Odznacza się wysoką wartością odżywczą, bo zawiera np. korzystne bakterie kwasu mlekowego, które mają dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy i naszą odporność. Poza tym jest bogata w witaminę C, A, E, K i z grupy B, a także magnez, potas i wapń.
Kiszoną kapustę można kupić gotową. Jest sprzedawana na wagę, w foliowych torebkach i plastikowych wiaderkach o różnej masie. Jednak bez problemu można ją zrobić samemu w domu. To nie takie trudne. Wystarczy poszatkować kapustę, wymieszać ją z solą, a potem ubić w glinianym garnku lub beczce. Dziś swoje rady dotyczące przygotowania kiszonej kapusty zdradzi wam pani Weronika.
W naszym materiale prezentujemy screeny pochodzące z kanału Weronika Domogród na YouTube. Mamy nadzieję, że prostota przygotowania kiszonej kapusty, zachęcą was do jej nastawienia.
Przepis pani Weroniki na kapustę kiszoną
Składniki na 1 kg świeżej kapusty:
1 kg kapusty białej
1 czubata łyżka soli
1 marchewka
Przygotowanie kiszonej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wykrój z niej głąb i poszatkuj elektryczną szatkownicą. Jeśli używasz ręcznej szatkownicy, nie wycinaj głąba, bo wtedy łatwiej będzie ci trzeć kapustę.
Każdy kilogram poszatkowanej kapusty wymieszaj z jedną czubatą łyżką soli i jedną startą marchewką (jej dodatek nie jest konieczny).
Poszatkowaną kapustę wsyp do glinianego garnka lub niedużej beczki i ubij ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub pałki do ucierania ciasta. Na wierzchu powinien zebrać się sok.
Potem poszatkuj drugi kilogram kapusty, znów wymieszaj go z solą i marchewką i wsyp go do naczynia. Ubij tłuczkiem, tworząc drugą warstwę kapusty.
W ten sam sposób przygotuj pozostałą kapustę. Kapusta powinna być dobrze ubita, tak by jej powierzchnia znalazła się pod warstwą soku.
Kapustę możesz przykryć czystymi liśćmi kapusty, a potem talerzykiem. Obciąż ją sporym kamieniem lub litrowym słoikiem napełnionym wodą.
Naczynie z kapustą pozostaw na 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej, by kapusta ukisła. Po tym czasie wynieś ją w ciemne i chłodne miejsce.
Wskazówka:
Jeśli kiszonej kapusty nie zużyjesz w ciągu miesiąca, najlepiej napełnij nią litrowe słoiki. Ubij w nich dobrze kapustę, a potem zakręć i pozostaw w chłodzie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kiszone ogórki, a także recepturę na kiszone szparagi.

Źródło zdjęcia: canva/kabVisio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: filmik na kanale Weronika Domogród na YouTube



































