Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków

Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków

Jak przygotować kiszone szparagi?
canva/merc67

Kiszone szparagi stanowią nietypowy, choć wyjątkowo smaczny rarytas, na który warto się skusić. Można go podać zarówno do sałatek czy kanapek, jak i do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest jeszcze lepszy niż w przypadku kiszonych ogórków. Skusicie się?

Szparagi są sezonowym warzywem, które smakuje doskonale pod wieloma postaciami. Proponowaliśmy wam już ich smaczną wersję z grilla, a także podpowiadaliśmy, że obłędnie smakują z jajkiem sadzonym. Dziś pokażemy wam jak zamknąć ten pyszny smak w słoiku.

Przepis na wyśmienite kiszone szparagi

Kiszonki najlepiej przygotować w słoikach o objętości około 700-800 ml.

Składniki na 1 słoik:

  • zielone szparagi

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 1 baldach kwitnącego kopru

  • woda

  • sól niejodowana (25-30 g na 1 litr płynu)

Opcjonalne dodatki:

  • młode marchewki

  • kawałek świeżego chilli

  • gałązki świeżego estragonu (1 szt./słoik)

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce. Najlepiej jest ułamać każdą sztukę osobno — podzieli się dokładnie w miejscu, gdzie twardy koniec przechodzi w smaczną część.

Jeśli dodajemy marchewki, szorujemy je starannie, odcinamy natkę oraz cienkie korzonki, a na koniec każdą sztukę przecinamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Warzywami wypełniamy słoiki o wysokości odpowiednio dobranej do długości szparagów.

Do każdego z naczyń dodajemy czosnek oraz koper, a także estragon i chilli, jeśli ich używamy. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Roztwór studzimy.

Przelewamy go do słoików. Zakręcamy je i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie kiszone szparagi powinny już nadawać się do spożycia. Przechowujemy je w lodówce. Smacznego.

Szparagi ze słoika są pysznym dodatkiem do wielu dań
Szparagi ze słoika są pysznym dodatkiem do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/rmitsch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hajduczeknaturalnie