Jak zrobić miękkie, a zarazem elastyczne ciasto na pierogi?
Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.
Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi?
Bez wątpienia pierogi zajmują szczególne miejsce wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zawiniątka wypełnione truskawkami . Dziś nasza uwaga skupi się na cieście na pierogi.
Idealne ciasto na pierogi musi spełniać dwa podstawowe warunki. Mowa o elastyczności i miękkości. Wówczas lepienie pierogów jest znacznie łatwiejsze, a ich konsystencja zachęca do zajadania . Najlepszy efekt osiągniemy za sprawą dodatku masła. Jakich składników potrzebujemy?
-
500 g maki
-
280 ml wody
-
40 g masła
-
5 g soli
Perfekcyjne ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu
Na początku mąkę przesiewamy razem z solą do miski. Wodę podgrzewamy do około 85 stopni Celsjusza . Wzbogacamy ją o masło. Kiedy się rozpuści, przelewamy mieszankę do miski z mąką.
Warto nadmienić, że na pierogi dobrze nadaje się mąka typu 480, określana inaczej jako uniwersalna. Zmieszane składniki łączymy ze sobą ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem. Przeważnie wstępne ugniatanie ciasta zajmuje około 5 minut .
Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, wówczas dodajemy do niego więcej mąki. Z kolei w przypadku zbyt suchego dolewamy trochę wody . Należy je wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gdy już to nastąpi, owijamy je folią spożywczą.
Po 30 minutach dzielimy ciasto na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. Następnie chwytamy za szklankę i wycinamy okręgi. Napełniamy je ulubionym farszem i zaklejamy. Godny uwagi jest przepis na niecodzienne pierogi ruskie .
Canva / Tane4kaChe
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Everyday Delicious