Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
canva/artlensfoto

Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody

19 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przepisów na ciasto na pierogi jest bardzo wiele, jednak nie każde wychodzi idealnie miękkie i elastyczne, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy jednak odpowiednia temperatura wody i łyżeczka soli, a pierogi wyjdą idealne. Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?

Wszyscy uwielbiamy pierogi, niezależnie od tego, czy postne, czy z mięsem, czy też na słodko z owocami sezonowymi, zawsze błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Czasem jednak najlepiej przygotowany farsz może zepsuć zbyt twarde i gumowate ciasto.

Ciasto w pierogach odgrywa kluczową rolę. Musi być miękkie, delikatne i elastyczne, dzięki czemu rozwałkujesz je na cienki placek. Zbyt grube ciasto jest niesmaczne, mało elastyczne i twarde. Przyczyny są dwie- za gorąca woda i za mało soli.

Nigdy nie dodawaj gorącej wody do ciasta na pierogi, ponieważ je sparzysz, a pierogi będą twarde. Kolejną istotną kwestią jest sól- na 500 g mąki zawsze dodawaj łyżeczkę przyprawy. Sól świetnie zmiękcza ciasto, a pierogi za każdym razem wyjdą idealnie.

Sezon na truskawki w pełni, przygotuj więc najbliższym pyszną niespodziankę- wyśmienite pierogi z truskawkami . Danie podaj z kleksem śmietany lub oprósz cukrem, będą przepyszne.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki typ 450

  • łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju

  • 250 ml cieplej wody

Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?

Mąkę przesiej i wsyp do miski. W osobnym pojemniku wymieszaj wodę, olej i sól i dodaj do mąki. Masę wyrabiaj ręcznie około 15 minut, aż do powstania elastycznego i miękkiego ciasta.

Stolnicę podsyp mąką, a ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, następnie wykrawaj kółka przy pomocy szklanki i dodaj przygotowany farsz. Sklej brzegi, pierogi wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 3-4 minuty, do wypłynięcia pierogów na wierzch.

Wyrabianie ciasta na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Food ‘n Focus Photography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy