Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Przepisów na ciasto na pierogi jest bardzo wiele, jednak nie każde wychodzi idealnie miękkie i elastyczne, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy jednak odpowiednia temperatura wody i łyżeczka soli, a pierogi wyjdą idealne. Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?
Wszyscy uwielbiamy pierogi, niezależnie od tego, czy postne, czy z mięsem, czy też na słodko z owocami sezonowymi, zawsze błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Czasem jednak najlepiej przygotowany farsz może zepsuć zbyt twarde i gumowate ciasto.
Ciasto w pierogach odgrywa kluczową rolę. Musi być miękkie, delikatne i elastyczne, dzięki czemu rozwałkujesz je na cienki placek. Zbyt grube ciasto jest niesmaczne, mało elastyczne i twarde. Przyczyny są dwie- za gorąca woda i za mało soli.
Nigdy nie dodawaj gorącej wody do ciasta na pierogi, ponieważ je sparzysz, a pierogi będą twarde. Kolejną istotną kwestią jest sól- na 500 g mąki zawsze dodawaj łyżeczkę przyprawy. Sól świetnie zmiękcza ciasto, a pierogi za każdym razem wyjdą idealnie.
Sezon na truskawki w pełni, przygotuj więc najbliższym pyszną niespodziankę- wyśmienite pierogi z truskawkami . Danie podaj z kleksem śmietany lub oprósz cukrem, będą przepyszne.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
500 g mąki typ 450
-
łyżeczka soli
-
3 łyżki oleju
-
250 ml cieplej wody
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?
Mąkę przesiej i wsyp do miski. W osobnym pojemniku wymieszaj wodę, olej i sól i dodaj do mąki. Masę wyrabiaj ręcznie około 15 minut, aż do powstania elastycznego i miękkiego ciasta.
Stolnicę podsyp mąką, a ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, następnie wykrawaj kółka przy pomocy szklanki i dodaj przygotowany farsz. Sklej brzegi, pierogi wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 3-4 minuty, do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Źródło zdjęcia: canva/Food ‘n Focus Photography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
Źródło: przepisytradycyjne.pl