Jak zrobić młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i mizerią?
Jajka sadzone i ziemniaki są obiadowym połączeniem, które latem podawane jest nawet częściej, niż tradycyjny kotlet schabowy. W gorące dni nie mamy w końcu ochoty na długie gotowanie w gorącej od parujących garnków kuchni, a ciężkostrawne dania nie smakują wtedy tak dobrze.
Warto także dodać, że taki posiłek jest wbrew pozorom bardzo dietetyczny. Przy odpowiednim przygotowaniu wszystkie składniki nie są bardzo kaloryczne, dostarczają cennych witamin i minerałów oraz sycą - po dodaniu zsiadłego mleka zwiększa się jeszcze bardziej ich zdrowotność i doskonały smak.
Jajka sadzone z ziemniakami to idealny obiad
Powoli pogoda pokazuje nam, że ciepłe dni niedługo będą znacznie częstsze, więc dobrym pomysłem jest poszukiwanie lekkich inspiracji obiadowych. Ciężkie i wysokoenergetyczne warianty sprawdzają się zimą, kiedy potrzebujemy o wiele więcej energii do ogrzania się w chłodzie.
Aby zaprezentowany niżej pomysł był lekki, jajka warto smażyć bez tłuszczu, na patelni pokrytej powłoką teflonową. Do ziemniaków nie można dodać masła ani innego tłuszczu - to właśnie takie dodatki sprawiają, że kartofle stają się mocno tuczące.
Do mizerii z kolei można użyć, zamiast tłustej i ciężkiej śmietany, zwykłego jogurtu. Genialnie pasuje do niej jogurt grecki, który ma dużą gęstość, oraz islandzki skyr - wyrób mleczarski, który w smaku i konsystencji jest podobny do jogurtu, lecz ma bardziej intensywny smak.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Źródło: TerraSign, Getty Images
Przepis na klasyczny obiad
Składniki:
-
4 jajka
-
0.5 kg młodych ziemniaków
-
sól
-
ogórek
-
jogurt naturalny
-
koperek
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Zacznij od umycia i włożenia ziemniaków do garnka z wodą. Postaw go na gazie i zagotuj wodę. Dodaj sporą ilość soli (skórka zablokuje większość jej na powierzchni kartofli) i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż wbijany widelec nie będzie miał żadnego oporu.
W międzyczasie wbij na suchą patelnię jajka (możesz ewentualnie użyć odrobiny klarowanego masła do smażenia) i smaż je z jednej strony. Gdy białko zacznie się rumienić, czas je zdjąć. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry i włóż do miski.
Jogurt połącz z solą, cukrem i pieprzem, a następnie zalej nim ogórka. Całość podawaj z posypanymi koperkiem ziemniakami, jajkami sadzonymi oraz mizerią. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: babskieporady.pl; potreningu.pl