Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
Placki ziemniaczane bez mąki są świetną alternatywą dla klasycznych placków. Są lekkie, miękkie i delikatne w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Placki ziemniaczane bez mąki są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad, podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Placki ziemniaczane to już klasyka polskiej kuchni, jednak cały czas możemy zmieniać i udoskonalać tradycyjny przepis. Placki ziemniaczane bez mąki, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują jeszcze lepiej i są bardziej puszyste i delikatne, koniecznie musisz ich spróbować.
Do placków ziemniaczanych bez mąki najczęściej podaję kwaśną śmietanę i posiekany szczypiorek. Placki równie dobrze smakują z cukrem, gulaszem mięsnym, warzywnym i domowym sosem pieczarkowym, wszystko zależy od tego, na jakie danie akurat mam ochotę. Każda wersja podania zachwyca smakiem.
Placki ziemniaczane bez mąki smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju i nie dolewam go, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej wchłaniany jest błyskawicznie przez placki, przez co są później tłuste i bardzo ciężkie, a takie już nie są smaczne.
Placki ziemniaczane bez mąki, smaczne i proste
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
duża cebula
-
duży ząbek czosnku
-
2 jajka
-
szczypta majeranku suszonego
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Będą delikatne i chrupiące
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce razem z cebulą i czosnkiem, odstaw na 15 minut, następnie odciśnij z nadmiaru wody, zostaw skrobię.
Do miski wbij jajka, wsyp sól, pieprz, majeranek i śmietanę, dokładnie wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem, smaż po kilka minut na stronę, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.
Przygotuj również wyśmienite placki ziemniaczane z żółtym serem . Masz ochotę na placki, ale nie masz czasu na tarcie ziemniaków? Tu poznasz przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
-
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
-
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: ampnewsy.gotujmy