Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2022 22:28

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem
canva/pixelshot

Beza jest rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów. By jednak wyszła krucha i delikatna wymaga odpowiedniego przygotowania i suszenia. W przeciwnym wypadku wyjdzie ciągnąca i twarda. Kluczowa jest nie tylko temperatura pieczenia i czas, ale i rodzaj cukru.

Do przygotowania bezy potrzebujesz białek i cukru. Na jedno białko z dużego jajka przypada 50 g cukru. To idealna proporcja, dzięki której zawsze przygotujesz smaczną bezę. Nie tylko dokładne oddzielenie białek od żółtek ma znaczenie.

Bardzo dużą rolę odgrywa cukier. Beza będzie idealna, kiedy dodasz do niej drobny cukier do wypieków lub wymieszasz go z cukrem pudrem. Im większe kryształki, tym większe prawdopodobieństwo, że beza się nie uda.

Kluczowy jest również czas przygotowywania oraz samo pieczenie. Przed ubiciem masy na bezę koniecznie nastaw piekarnik i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Samą bezę należy ubijać szybko, żeby jej nie przeciągnąć. Suszenie bezy w niskiej temperaturze to gwarancja doskonałego, białego wypieku.

Jaki cukier dodać do bezy? Deser wyjdzie za każdym razem

Do bezy koniecznie wykorzystaj drobny cukier do wypieków. Możesz wymieszać również drobny cukier z cukrem pudrem. Drobny kryształ o wiele szybciej się rozpuszcza.

Jeśli wykorzystasz zwykły cukier do przygotowania bezy, beza nie będzie tak smaczna. Cukier nie rozpuści się prawidłowo i będzie wyczuwalny w bezie. Jeśli natomiast użyjesz cukru pudru, beza wyjdzie ciągliwa i niezbyt krucha.

Co zrobić, żeby beza nie pękała? Podstawą jest suszenie

Beza będzie gładka, biała i nie popęka, jeśli będziesz ją suszyć w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas. Im wyższa temperatura, tym wyższe prawdopodobieństwo, że krucha beza pęknie i zżółknie.

Bezę należy suszyć w temperaturze około 80-100 stopni C nawet do 3 godzin. Wtedy będzie chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku, czyli taka, jaka powinna być. Pamiętaj też, by uchylić piekarnik w czasie jej suszenia.

Dowiedz się również, jak zdjąć gorzką skórkę z orzechów włoskich. Orzechy są rewelacyjnym dodatkiem do ciast. Masz ochotę na obiad na słodko? Tu dowiesz się, jak upiec idealnie cienkie naleśniki, wychodzą za każdym razem.

beza
canva/Katerina Holmes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: