Smakosze.pl
Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem

canva/pixelshot

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem

18 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Beza jest rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów. By jednak wyszła krucha i delikatna wymaga odpowiedniego przygotowania i suszenia. W przeciwnym wypadku wyjdzie ciągnąca i twarda. Kluczowa jest nie tylko temperatura pieczenia i czas, ale i rodzaj cukru.

Do przygotowania bezy potrzebujesz białek i cukru. Na jedno białko z dużego jajka przypada 50 g cukru. To idealna proporcja, dzięki której zawsze przygotujesz smaczną bezę. Nie tylko dokładne oddzielenie białek od żółtek ma znaczenie.

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

CZYTAJ DALEJ

Bardzo dużą rolę odgrywa cukier. Beza będzie idealna, kiedy dodasz do niej drobny cukier do wypieków lub wymieszasz go z cukrem pudrem. Im większe kryształki, tym większe prawdopodobieństwo, że beza się nie uda.

Kluczowy jest również czas przygotowywania oraz samo pieczenie. Przed ubiciem masy na bezę koniecznie nastaw piekarnik i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Samą bezę należy ubijać szybko, żeby jej nie przeciągnąć. Suszenie bezy w niskiej temperaturze to gwarancja doskonałego, białego wypieku.

Jaki cukier dodać do bezy? Deser wyjdzie za każdym razem

Do bezy koniecznie wykorzystaj drobny cukier do wypieków. Możesz wymieszać również drobny cukier z cukrem pudrem. Drobny kryształ o wiele szybciej się rozpuszcza.

Jeśli wykorzystasz zwykły cukier do przygotowania bezy, beza nie będzie tak smaczna. Cukier nie rozpuści się prawidłowo i będzie wyczuwalny w bezie. Jeśli natomiast użyjesz cukru pudru, beza wyjdzie ciągliwa i niezbyt krucha.

Co zrobić, żeby beza nie pękała? Podstawą jest suszenie

Beza będzie gładka, biała i nie popęka, jeśli będziesz ją suszyć w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas. Im wyższa temperatura, tym wyższe prawdopodobieństwo, że krucha beza pęknie i zżółknie.

Bezę należy suszyć w temperaturze około 80-100 stopni C nawet do 3 godzin. Wtedy będzie chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku, czyli taka, jaka powinna być. Pamiętaj też, by uchylić piekarnik w czasie jej suszenia.

Dowiedz się również, jak zdjąć gorzką skórkę z orzechów włoskich. Orzechy są rewelacyjnym dodatkiem do ciast. Masz ochotę na obiad na słodko? Tu dowiesz się, jak upiec idealnie cienkie naleśniki, wychodzą za każdym razem.

beza

canva/Katerina Holmes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Czytaj więcej >
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >