Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?
Przygotowanie świątecznych potraw potrafi pochłonąć mnóstwo czasu i energii. Aby nie siadać do wigilijnej kolacji zmęczonym, warto przyrządzanie tradycyjnych specjałów podzielić na etapy i zacząć wcześniej. Dzięki takiemu podejściu ze wszystkim zdążymy i będziemy mieli siłę do świętowania. Sprawdźcie jakie dania możecie przyrządzić z wyprzedzeniem i zacznijcie już teraz.
Pierwszym elementem dobrze zaplanowanego wigilijnego gotowania są zakupy. Wybierzcie się na nie już w ten weekend i zaopatrzcie się w produkty potrzebne do zrobienia potraw, które wymagają więcej czasu, by zachwycić smakiem podczas świątecznej kolacji.
Jakie potrawy warto przygotować wcześniej?
Z wyprzedzeniem należy przygotować dania, które pełnię smaku osiągają wraz z upływającym czasem. Przykładem takiego wyrobu jest piernik. Dojrzewający staropolski deser warto nastawić nawet na miesiąc przed świętami. Jest o wiele smaczniejszy niż ekspresowe wypieki robione z pomocą gotowych mieszanek.
Wcześniej rozpocząć warto też robienie barszczu wigilijnego. Najlepszy wychodzi na zakwasie , a jego przyrządzenie trwa około tygodnia. Są oczywiście przepisy na barszcze, które przygotujemy bez tego składnika — na przykład przepis od Magdy Gessler — ale zdecydowanie lepiej jest trzymać się tradycji .
Na kilka dni przed świętami warto też przyrządzić śledzie, np. takie korzenne , oraz tradycyjną sałatkę jarzynową. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby warzywa ugotować i pokroić na 2-3 dni przed wigilią. Musimy jedynie pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, bo z sosem majonezowym jarzynowa nie postoi za długo. Są jednak patenty, które pozwolą ją przechować nieco dłużej .
Zamrażanie też pomoże w przygotowaniu kolacji
W zamrażalniku możecie z powodzeniem przetrzymać zrobione wcześniej pierogi czy uszka. Mrożenie tych wyrobów wcale nie jest trudne, a dzięki tej taktyce unikniemy spędzania czasu przed kolacją na lepieniu. Zróbcie większy zapas tych wyrobów nawet na początku grudnia, a znacznie przyspieszycie ich podanie w święta.
Wcześniejsze ugotowanie i włożenie do chłodziarki bigosu w porcjach to także dobry pomysł. Smak tego dania zyskuje z każdym odgrzaniem, a mrożenie sprzyja delikatnemu podgotowaniu dania. Zamrozić i odgrzać w wigilię możecie także kutię .
Źródło: canva/zi3000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
-
Wyjątkowa sałatka jarzynowa Kuronia. Jeden składnik zaskakuje
Źródło: ugotowanepozamiatane Zapraszamy na nasz Instagram