Smakosze.pl Porady Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?
canva/olejx

Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

3 grudnia 2021

Przygotowanie świątecznych potraw potrafi pochłonąć mnóstwo czasu i energii. Aby nie siadać do wigilijnej kolacji zmęczonym, warto przyrządzanie tradycyjnych specjałów podzielić na etapy i zacząć wcześniej. Dzięki takiemu podejściu ze wszystkim zdążymy i będziemy mieli siłę do świętowania. Sprawdźcie jakie dania możecie przyrządzić z wyprzedzeniem i zacznijcie już teraz.

Pierwszym elementem dobrze zaplanowanego wigilijnego gotowania są zakupy. Wybierzcie się na nie już w ten weekend i zaopatrzcie się w produkty potrzebne do zrobienia potraw, które wymagają więcej czasu, by zachwycić smakiem podczas świątecznej kolacji.

Jakie potrawy warto przygotować wcześniej?

Z wyprzedzeniem należy przygotować dania, które pełnię smaku osiągają wraz z upływającym czasem. Przykładem takiego wyrobu jest piernik. Dojrzewający staropolski deser warto nastawić nawet na miesiąc przed świętami. Jest o wiele smaczniejszy niż ekspresowe wypieki robione z pomocą gotowych mieszanek.

Wcześniej rozpocząć warto też robienie barszczu wigilijnego. Najlepszy wychodzi na zakwasie , a jego przyrządzenie trwa około tygodnia. Są oczywiście przepisy na barszcze, które przygotujemy bez tego składnika — na przykład przepis od Magdy Gessler — ale zdecydowanie lepiej jest trzymać się tradycji .

Na kilka dni przed świętami warto też przyrządzić śledzie, np. takie korzenne , oraz tradycyjną sałatkę jarzynową. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby warzywa ugotować i pokroić na 2-3 dni przed wigilią. Musimy jedynie pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, bo z sosem majonezowym jarzynowa nie postoi za długo. Są jednak patenty, które pozwolą ją przechować nieco dłużej .

Zamrażanie też pomoże w przygotowaniu kolacji

W zamrażalniku możecie z powodzeniem przetrzymać zrobione wcześniej pierogi czy uszka. Mrożenie tych wyrobów wcale nie jest trudne, a dzięki tej taktyce unikniemy spędzania czasu przed kolacją na lepieniu. Zróbcie większy zapas tych wyrobów nawet na początku grudnia, a znacznie przyspieszycie ich podanie w święta.

Wcześniejsze ugotowanie i włożenie do chłodziarki bigosu w porcjach to także dobry pomysł. Smak tego dania zyskuje z każdym odgrzaniem, a mrożenie sprzyja delikatnemu podgotowaniu dania. Zamrozić i odgrzać w wigilię możecie także kutię .

Wigilijne potrawy
Wigilijne potrawy warto przygotować z wyprzedzeniem

Źródło: canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ugotowanepozamiatane Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy