Smakosze.pl

Pixabay / congerdesign

Jarosław Gowin o otwarciu gastronomii

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Branża gastronomiczna szczególnie ucierpiała w wyniku pandemii koronawirusa. Lokale są zamknięte już od połowy października i wciąż brakuje "zielonego światła" na ich otwarcie. Nadzieję restauratorom dał jednak minister Rozwoju Pracy i Technologii Jarosław Gowin.

Jarosław Gowin o otwarciu gastronomi

Polityk w programi In Business mówił o konieczności przygotowania się na nowe "postpandemiczne czasy". Wskazał również branże, które powinny zostać odmrożone w pierwszej kolejności. Są to hotelarstwo oraz gastronomia.

Jarosław Gowin mówił o tym, że nie zamknięcie tych gałęzi gospodarki jest niezwykle kosztowne dla państwa. Dlatego, powinno się jak najszybciej wprowadzić certyfikaty dla osób zaszczepionych, aby mogły swobodnie korzystać z usług gastronomicznych oraz hotelarskich.

Zdaniem polityka, jeśli koncerny farmaceutyczny dotrzymają słowa, to stopniowe rozmrażanie gospodarki powinno się rozpocząć już na początku maja. Apelują o to sami restauratorzy, o czym pisaliśmy tutaj . Rząd nie chce pozostawić ich jednak bez pomocy i planuje wprowadzić tzw. bon gastronomiczny. Na czym będzie on polegał?

Na czym będzie polegał bon gastronomiczny?

Wprowadzenie specjalnego bonu gastronomicznego miałoby zachęcić Polaków do korzystania z ofert restauracji. Nie ma jednak jeszcze szczegółowych informacji na temat tego, jak w praktyce miałoby ono wyglądać.

Mówi się o tym, że miałby on wynosić 400 złotych, a jego dystrybucją mieliby się zająć pracodawcy, których zadaniem byłoby go rozprowadzenie wśród swoich pracowników. Wciąż czekamy jeszcze na oficjalne szczegóły rozwiązania.

Gdyby rząd zdecydował się na wprowadzenie takiego rozwiązania, byłby to już drugi taki bon. Pierwszy z nich turystyczny - to dodatkowe 500 zł na wakacje w Polsce dla każdego dziecka lub 1000 zł dla dziecka z niepełnosprawnością.

Z pewnością będziemy informować o dalszych szczegółach zarówno odmrażania branży gastronomicznej, jak i szczegółów bonu gastronomicznego.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Dowiesz się z nich m.in. o szczegółach kaucji na szklane i plastikowe butelki .

undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: business insider/ wtv/bankier/money

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >