Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jest smaczny, niewiele kosztuje i ma doskonały smak. Dietetyk wybrał najlepszy chleb z Biedronki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.11.2024 22:53

Jest smaczny, niewiele kosztuje i ma doskonały smak. Dietetyk wybrał najlepszy chleb z Biedronki

chleb i biedronka
fot. Shutterstock; Canva

Pieczywo z marketów nie cieszy się najlepszą opinią. Czy jednak słusznie? Rzeczywiście, nie wszystkie chleby i bułki służą naszemu zdrowiu. Jednak są wśród nich także perełki.

Jak wybrać dobry chleb

Jeśli mielibyśmy wskazać najważniejszy produkt spożywczy w naszej kuchni, musiałby to być chleb. Przywiązujemy do niego ogromną wagę w powiedzeniach, symbolach, ale także w codziennym życiu. Dlatego też dużo mówimy o jakości chleba.

Wiele mówi się więc, że dobry dla naszej diety chleb powinien być na zakwasie, z wysokiej jakości pełnoziarnistej mąki, bez sztucznych spulchniaczy czy polepszaczy smaku. Oczekujemy także, że będzie wypiekany w prawdziwym piecu. Wiele, jeśli nie większość pieczywa w marketach nie spełnia tych kryteriów.

chleb żytni

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Najlepszy chleb z Biedronki

Jednak dietetycy nie potępiają w czambuł wszystkich rodzajów pieczywa z dyskontów. Bartłomiej Szkutnik, autor kanału Fit Recenzje, wskazał najlepszy, jaki da się kupić w Biedronce. To chleb żytni 100% bez dodatku drożdży.

Kosztuje ok. 4 złote, waży 450 gramów i zawiera tylko 3 proste składniki. To 62% mąki żytniej, woda, sól i zero innych dodatków – wyjaśnia dietetyk.

Ten Chleb z Biedronki jest wart uwagi

Jak podkreśla Szkutnik, chleb ten dostarcza tylko 210 kcal w 100 g, 4 g białka i 1 g tłuszczu. Co więcej, zawiera on 5 g błonnika, co jest niezłym wynikiem jak na produkt z mąki. W sklepach Biedronki można natknąć się przy tym chlebie na dodatkowy opis stwierdzający, że to chleb o niskim indeksie glikemicznym (IG).

Rzeczywiście, chleb z pełnoziarnistej mąki żytniej to jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o źródło węglowodanów w naszej diecie. Mąka zmielona z pełnego ziarna jest bogata w składniki odżywcze, przez co syci na dłużej i jest łatwiej trawiona przez człowieka. W wielu rodzinnych, małych piekarniach rzeczywiście można kupić dobry, a czasem lepszy chleb, ale i nie wszystkie wypieki z dyskontów trzeba demonizować.

Wypróbuj też przepisy na wzbogacony smalec do chleba i duszone pieczarki z cukinią.