Jest smaczny, niewiele kosztuje i ma doskonały smak. Dietetyk wybrał najlepszy chleb z Biedronki
Pieczywo z marketów nie cieszy się najlepszą opinią. Czy jednak słusznie? Rzeczywiście, nie wszystkie chleby i bułki służą naszemu zdrowiu. Jednak są wśród nich także perełki.
Jak wybrać dobry chleb
Jeśli mielibyśmy wskazać najważniejszy produkt spożywczy w naszej kuchni, musiałby to być chleb. Przywiązujemy do niego ogromną wagę w powiedzeniach, symbolach, ale także w codziennym życiu. Dlatego też dużo mówimy o jakości chleba.
Wiele mówi się więc, że dobry dla naszej diety chleb powinien być na zakwasie, z wysokiej jakości pełnoziarnistej mąki, bez sztucznych spulchniaczy czy polepszaczy smaku. Oczekujemy także, że będzie wypiekany w prawdziwym piecu. Wiele, jeśli nie większość pieczywa w marketach nie spełnia tych kryteriów.
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosieNajlepszy chleb z Biedronki
Jednak dietetycy nie potępiają w czambuł wszystkich rodzajów pieczywa z dyskontów. Bartłomiej Szkutnik, autor kanału Fit Recenzje, wskazał najlepszy, jaki da się kupić w Biedronce. To chleb żytni 100% bez dodatku drożdży.
Kosztuje ok. 4 złote, waży 450 gramów i zawiera tylko 3 proste składniki. To 62% mąki żytniej, woda, sól i zero innych dodatków – wyjaśnia dietetyk.
Ten Chleb z Biedronki jest wart uwagi
Jak podkreśla Szkutnik, chleb ten dostarcza tylko 210 kcal w 100 g, 4 g białka i 1 g tłuszczu. Co więcej, zawiera on 5 g błonnika, co jest niezłym wynikiem jak na produkt z mąki. W sklepach Biedronki można natknąć się przy tym chlebie na dodatkowy opis stwierdzający, że to chleb o niskim indeksie glikemicznym (IG).
Rzeczywiście, chleb z pełnoziarnistej mąki żytniej to jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o źródło węglowodanów w naszej diecie. Mąka zmielona z pełnego ziarna jest bogata w składniki odżywcze, przez co syci na dłużej i jest łatwiej trawiona przez człowieka. W wielu rodzinnych, małych piekarniach rzeczywiście można kupić dobry, a czasem lepszy chleb, ale i nie wszystkie wypieki z dyskontów trzeba demonizować.
Wypróbuj też przepisy na wzbogacony smalec do chleba i duszone pieczarki z cukinią.