Jogurtowy sernik bez cukru. Fit deser przygotujesz w 5 minut. Tylko 3 składniki
Lekki jogurtowy sernik bez cukru na jogurcie naturalnym jest doskonałym deserem dla każdego łasucha. Ciasto będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty zimowej, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Fit sernik z trzech składników pokocha cała rodzina.
Jogurtowy sernik bez cukru potrzebujesz wyłącznie trzech składników: jogurtu naturalnego, jajek i skrobi kukurydzianej. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, kremowe i delikatne. Nie zawiera ani klasycznej mąki pszennej, ani masła, możesz więc jeść je bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Masę na jogurtowy sernik bez cukru przygotujesz w zaledwie 5 minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać do formy. Sernik piecz około 40- 50 minut, a po ostudzeniu wstaw do lodówki na półtorej godziny, żeby masa jogurtowa dobrze stężała, a sernik łatwo się kroił.
Przepis na jogurtowy sernik bez cukru jest przepisem podstawowym. Sernik możesz dodatkowo udekorować owocami, migdałami, wiórkami kokosowymi. Możesz podać go również z domowym dżemem lub konfiturą. Jesienią polecam powidła śliwkowe i konfiturę z dyni i pomarańczy.
Jogurtowy sernik bez cukru z trzech składników
Składniki na tortownicę o średnicy 15 cm:
-
400 g jogurtu naturalnego
-
40 g skrobi kukurydzianej
-
4 jajka
-
Opcjonalnie: łyżeczka cynamonu
Jak zrobić sernik jogurtowy bez grama cukru? Jest idealny do kawy
Schłodzony jogurt przełóż do miski, dodaj jajka, skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę cynamonu. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Przygotowaną masę przełóż na blachę.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją grzania góra- dół, wstaw tortownicę, piecz około 40- 50 minut, następnie ostudź i wstaw do lodówki na 1,5 godziny, smacznego.
Upiecz również lekkie ciasto marchewkowe w wersji fit oraz czekoladowe brownie bez grama mąki z dodatkiem czerwonej fasoli i bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama