Fit ciasto marchewkowe. Jedz bez wyrzutów sumienia
Jeśli masz ochotę na zdrową słodycz, możesz przygotować fit ciasto marchewkowe. Zawiera mnóstwo zdrowych i wartościowych składników, dlatego możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Osłodzi ci dzień, ale nie jest to deser składający się z pustych kalorii.
Do przygotowania większości ciast używamy białej mąki, białego cukru, jajek i masła. Z tego powodu babka, biszkopt, czy ciasto drożdżowe dostarczają nam głównie kalorii. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować ich smak, by jedzenie takich rarytasów wyszło nam też na zdrowie.
Co warto dodać do ciasta, by było wartościowsze? Przede wszystkim białą mąkę, można zastąpić pełnoziarnistą. Dzięki temu ciasto będzie zawierało błonnik i witaminy z grupy B. Gdy zaś masło zastąpimy jogurtem naturalnym, wypiek będzie mniej tłusty, mniej kaloryczny i lżejszy dla żołądka. Ciasto warto też wzbogacić warzywami i orzechami. W nich również jest wiele witamin i cennych składników. Smaku dodadzą mu zaś przyprawy, które także korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Fit ciasto marchewkowe. Jedz bez wyrzutów sumienia
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
duża szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika lub po trochu mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
4 łyżki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
200 g jogurtu naturalnego
3 jajka
3 marchewki
1 puszka ananasa
1 szklanka posiekanych orzechów
do posmarowania:
1 serek śmietankowy
100 g jogurtu greckiego
1/4 szklanki cukru pudru
aromat waniliowy
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszaj z solą, sodą i przyprawą do piernika. Olej zmiksuj z cukrem, połącz z jogurtem i jajkami.
Ananas osącz z zalewy, pokrój w małą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach.
Do masy jogurtowej dodawaj stopniowo suche składniki, a także marchewkę, ananas i orzechy. Całość wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Wystudź.
Serek zmiksuj z jogurtem, cukrem i aromatem. Przygotowaną masą posmaruj wierzch ciasta. Możesz go posypać posiekanymi orzechami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto z buraków według Anny Lewandowskiej, a także recepturę na ciasto jabłkowo-orzechowe.
Źródło zdjęcia: canva/marylooo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: beszamel.se