Smakosze.pl Przepisy Już nie chcę słyszeć o tarciu ziemniaków na placki. Mam 100 razy lepszy i prostszy patent
canva/ksuschameister

Już nie chcę słyszeć o tarciu ziemniaków na placki. Mam 100 razy lepszy i prostszy patent

20 października 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Nigdy nie przepadałam za tarciem ziemniaków do placków ziemniaczanych. Całe szczęście znalazłam na to sposób. Robię je za pomocą blendera. Co jeszcze jest sekretem ich smaku? Zapewniem Was, że ten przepis z pewnością nikogo nie zawiedzie.

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane są jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań w moim kulinarnym repertuarze. Warto pamiętać, że najlepsze wychodzą z kartofli typu B, z takich gatunków jak m.in. Irga, Flaming lub Sante . Są one bogate w skrobię i idealnie nadają się na placki.

Kluczowe jest również wybranie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Tutaj najlepszym wyborem jest olej rzepakowy. Do smażenia placków zupełnie nie nadaje się masło. Ma ono zbyt niską temperaturę, szybko zaczyna się palić i zostawia niezbyt przyjemny posmak na daniu. Nielubianą czynnością podczas przygotowania tej potrawy do tej pory było żmudne tarcie ziemniaków, jednak tę czynność można zrobić przy użyciu blendera. Poniżej znajdziecie najlepszy i najprostszy przepis na tą potrawę.

placki ziemniaczane
canva/pilcas


Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu ile się da

Lista składników na placki ziemniaczane

Do zrobienia placków ziemniaczanych potrzeba:

  • 800 g ziemniaków typu B
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli lub dobrej jakości vegety
  • 1 cebula

Jak zrobić placki bez tarcia ziemniaków?

Obierz ze skórki ziemniaki, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w kielichu blendera. Najlepiej wrzucaj je partiami - gdy zmieli się jedna część, to dorzuć kolejne. Niestety, zblendowane ziemniaki puszczą zdecydowanie więcej soku niż starte. Dlatego, odstaw je na gęstym sicie nad miską. Ścieknie do niej sok.

Zblendowane ziemniaki wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami, solą lub vegetą i uformuj na placki. Smaż je oleju rzepakowym. Każdą z partii odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Więcej na temat tego, jak smażyć placki ziemniaczane, znajdziesz w tym artykule .

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na smaczne potrawy z ziemniaków m.in. niezapomniane szare kluski oraz kotlety .

placki ziemniaczane
canva/pilcas

Tak gotowano rosół w XVII wieku. Przeczytałam ten podpunkt i przecierałam oczy ze zdumienia
Wystarczą 2 banany dziennie, a zmiany są nieuniknione. Można się zdziwić
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy