Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze
Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.
Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.
Przepis na pyszne i proste szare kluski
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (po odciśnięciu ziemniaków)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na okrasę:
250-300 g wędzonego boczku
2 cebule średniej wielkości
3-4 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić kultowe szare kluski?
Ziemniaki do szarych klusek obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Warzywa przełóż na sito wyłożone gazą, aby odsączyć je z nadmiaru płynu. Wodę po ziemniakach pozostaw w osobnym naczyniu do czasu wytrącenia się z niej skrobi.
Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich jajko i sól, starannie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dołóż do masy skrobię i oba rodzaje mąki, wyrób jednolite ciasto na szare kluski.
W garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej łyżeczkę soli. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj partiami niewielkie porcje ciasta bezpośrednio na wrzątek. Następnie całość zamieszaj, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową partię przełóż na sito lub durszlak do odsączenia.
Przygotuj okrasę do szarych klusek. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop go na niewielkiej mocy palnika, następnie dodaj do niego w razie odrobinę oleju oraz posiekaną cebulę. Smaż do czasu, aż oba składniki ładnie się zrumienią.
Porcje szarych klusek porozkładaj na talerze. Polej każdą z nich okrasą z boczku i cebulki. Szare kluski możesz jeść od razu po ugotowaniu lub odsmażyć je na następny dzień. Zaskakujące kluski śląskie bez dodatku ziemniaków można podawać zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdź jakim smakowitym dodatkiem polewano kluski przed laty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama