Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.01.2023 16:07

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

szare kluski
Screen z filmu na kanale YouTube PrzepisTV

Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.

Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.

Przepis na pyszne i proste szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (po odciśnięciu ziemniaków)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na okrasę:

  • 250-300 g wędzonego boczku

  • 2 cebule średniej wielkości

  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

Jak zrobić kultowe szare kluski?

Ziemniaki do szarych klusek obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Warzywa przełóż na sito wyłożone gazą, aby odsączyć je z nadmiaru płynu. Wodę po ziemniakach pozostaw w osobnym naczyniu do czasu wytrącenia się z niej skrobi.

Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich jajko i sól, starannie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dołóż do masy skrobię i oba rodzaje mąki, wyrób jednolite ciasto na szare kluski.

W garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej łyżeczkę soli. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj partiami niewielkie porcje ciasta bezpośrednio na wrzątek. Następnie całość zamieszaj, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową partię przełóż na sito lub durszlak do odsączenia.

Przygotuj okrasę do szarych klusek. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop go na niewielkiej mocy palnika, następnie dodaj do niego w razie odrobinę oleju oraz posiekaną cebulę. Smaż do czasu, aż oba składniki ładnie się zrumienią.

Porcje szarych klusek porozkładaj na talerze. Polej każdą z nich okrasą z boczku i cebulki. Szare kluski możesz jeść od razu po ugotowaniu lub odsmażyć je na następny dzień. Zaskakujące kluski śląskie bez dodatku ziemniaków można podawać zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdź jakim smakowitym dodatkiem polewano kluski przed laty.

Canva / Nadinlargo
Canva / Nadinlargo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: