Smakosze.pl
Kotlety ziemniaczane

canva.com/Mariha-kitchen, Getty Images

Najlepszy przepis na cudowne kotlety z ziemniaków

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety z ziemniaków mogą być doskonałym sposobem na postny obiad, jeśli nie chcemy jeść mięsa. Smakują obłędnie, a ich właściwości sycące są jeszcze większe niż zwykłych kotletów. Samo przygotowanie jest banalnie prostym procesem.

Kotlety ziemniaczane mogą kojarzyć się starszym Polakom ze stołówkami szkolnymi - to tam wielokrotnie były podawane młodym uczniom podczas przerw obiadowych.

Jeśli tęsknisz do ich smaku i chciałbym ponownie do niego wrócić, mamy wyjątkowo łatwy przepis. W kilka chwil sporządzisz danie, które skutecznie wykorzystuje ugotowane ziemniaki, na które nie ma inne zastosowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety ziemniaczane

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 średnie jajko

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju

  • garść siekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

Zimne ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez ręczną praskę. Dużą cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, aż ta skarmelizuje się. Dodaj ją do rozdrobnionych kartofli.

Kotlety mielone z serem

Obłędnie pyszne kotlety mielone z serem

CZYTAJ DALEJ

Do ziemniaków wrzuć także trzy łyżki mąki pszennej i bułki tartej, garść siekanego szczypiorku, jedno jajko oraz przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu.

Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety. Panieruj je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z sosami oraz kilkoma surówkami. Smacznego.

Kotlety z ziemniaków

Źródło: canva.com/bdspnimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >