Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu ile się da
Monika Dec
Monika Dec 20.10.2023 20:28

Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu ile się da

ciasto ze śliwkami
canva/A_Lein

Jesienią moi bliscy non stop proszą mnie o ciasto ze śliwkami. Czekam na sezon na te owoce przez cały rok. Sekretem jego smaku jest pyszne kruche ciasto, jakiego nie znajdziemy dziś nawet w najlepszych cukierniach. 

Najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki wciąż trwa. Nie trać czasu, korzystaj ile się da. Z tych pysznych owoców zrobisz nie tylko knedle i powidło, ale również doskonałe ciasto. Z tego przepisu korzystam od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Rodzina i znajomi zawsze proszą o dokładki i mówią, że nawet wymagająca Magda Gessler zachwyciłaby się jego smakiem!

śliwki
źródło canva/ivan1
Tak gotowano rosół w XVII wieku. Przeczytałam ten podpunkt i przecierałam oczy ze zdumienia

Lista składników na ciasto ze śliwkami

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania ciasta ze śliwkami

Wszystkie składniki na ciasto zagniatam na jednolitą kulę, którą dzielę na 2 części. Jedną z nich wypełniam formę (20 x 20 cm),  a następnie wkładam na godzinę do lodówki. Drugą część zawijam w folię i również wkładam do lodówki.

W tym czasie przygotowuje śliwki. Kroję je na pół, wyjmuję z nich pestki, a następnie mieszam z cukrem i skrobią. Tak przygotowane owoce układam skórką do góry na przygotowanym wcześniej schłodzonym spodzie ciasta. Drugą jego część wyciągam z folii, rozwałkowuję na wielkość formy i przykrywam nim owoce.

Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut z włączoną funkcją góra-dół. Podaję je oprószone cukrem pudrem. Dobrze komponują się również z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

ciasto
canva/czarny_bez
Tagi: Ciasto