Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu ile się da
Jesienią moi bliscy non stop proszą mnie o ciasto ze śliwkami. Czekam na sezon na te owoce przez cały rok. Sekretem jego smaku jest pyszne kruche ciasto, jakiego nie znajdziemy dziś nawet w najlepszych cukierniach.
Najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami
Sezon na śliwki wciąż trwa. Nie trać czasu, korzystaj ile się da. Z tych pysznych owoców zrobisz nie tylko knedle i powidło, ale również doskonałe ciasto. Z tego przepisu korzystam od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Rodzina i znajomi zawsze proszą o dokładki i mówią, że nawet wymagająca Magda Gessler zachwyciłaby się jego smakiem!
Tak gotowano rosół w XVII wieku. Przeczytałam ten podpunkt i przecierałam oczy ze zdumieniaLista składników na ciasto ze śliwkami
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g śmietanki 30%
- 2 żółtka
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania ciasta ze śliwkami
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam na jednolitą kulę, którą dzielę na 2 części. Jedną z nich wypełniam formę (20 x 20 cm), a następnie wkładam na godzinę do lodówki. Drugą część zawijam w folię i również wkładam do lodówki.
W tym czasie przygotowuje śliwki. Kroję je na pół, wyjmuję z nich pestki, a następnie mieszam z cukrem i skrobią. Tak przygotowane owoce układam skórką do góry na przygotowanym wcześniej schłodzonym spodzie ciasta. Drugą jego część wyciągam z folii, rozwałkowuję na wielkość formy i przykrywam nim owoce.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut z włączoną funkcją góra-dół. Podaję je oprószone cukrem pudrem. Dobrze komponują się również z gałką lodów waniliowych. Smacznego!