Smakosze.pl Produkty Wyjątkowy sposób przygotowania kawy
Matthew Venker, Getty Images, emirkrasnic, pixabay

Wyjątkowy sposób przygotowania kawy

6 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa jest popularna na całym naszym globie, lecz sposoby jej picia różnią się w zależności od regionu. W Polsce najczęściej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, niektórzy koneserzy uwielbiają pić czarną, ze świeżo mielonych nasion.

Północni mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę, która sprawia, że wiele osób krzywi się z obrzydzeniem i niezrozumieniem. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko jajka kurzego. Czy taka kawa może być w ogóle smaczna? Okazuje się, że tak.

Kawa z jajkiem wprost z północy

Takie połączenie wydaje się nam dziwne, w końcu jajko uważamy za raczej wytrawny składnik diety, a dodatek kawy jest zupełnie niecodziennym pomysłem. Taki zestaw gwarantuje jednak doskonałe walory smakowe, które każdy kawosz powinien poznać.

Kawa naturalnie jest dosyć kwaśna i gorzka, a proces prażenia ziaren uwydatnia ten profil smaku. W Polsce i większości krajów zachodnich maskuje się go za pomocą mleka lub śmietanki. Ludzie północy zdecydowali się jednak na żółtko, które działa w podobny sposób.

Jak czytamy na portalu mojanorwegia.pl, kulinarni eksperci twierdzą, że warto się przełamać i taki napój zadowoli podniebienia zarówno kawowych koneserów, jak i zupełnych laików, którzy lubią od czasu do czasu uraczyć się kofeinowym naparem. Zdaniem smakoszy jajko jest w takiej kawie właściwie niewyczuwalne.

Przepis na kawę z jajkiem

Co trzeba zrobić, aby móc spróbować skandynawskiej kawy? Przede wszystkim warto posiadać kawę doskonałej jakości, która nie jest kwaśna, w przeciwieństwie do tanich ziaren. Kolejnym składnikiem jest jajko - najlepiej z ekologicznej hodowli.

Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.

Oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do zmielonych ziaren kawy i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj do nich odrobinę wody i mieszaj, do czasu aż uzyskasz gładką konsystencję.

Następnie wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Dodaj do niej kawę z żółtkiem i gotuj przez 3 minuty, aż z powierzchni płynu zniknie piana. Wlej do naparu filiżankę zimnej wody, przecedź go przez sito lub filtr do kawy i gotowe. Kawowy napój jest przygotowany do picia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojanorwegia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy