Wyjątkowy sposób przygotowania kawy
Kawa jest popularna na całym naszym globie, lecz sposoby jej picia różnią się w zależności od regionu. W Polsce najczęściej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, niektórzy koneserzy uwielbiają pić czarną, ze świeżo mielonych nasion.
Północni mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę, która sprawia, że wiele osób krzywi się z obrzydzeniem i niezrozumieniem. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko jajka kurzego. Czy taka kawa może być w ogóle smaczna? Okazuje się, że tak.
Kawa z jajkiem wprost z północy
Takie połączenie wydaje się nam dziwne, w końcu jajko uważamy za raczej wytrawny składnik diety, a dodatek kawy jest zupełnie niecodziennym pomysłem. Taki zestaw gwarantuje jednak doskonałe walory smakowe, które każdy kawosz powinien poznać.
Kawa naturalnie jest dosyć kwaśna i gorzka, a proces prażenia ziaren uwydatnia ten profil smaku. W Polsce i większości krajów zachodnich maskuje się go za pomocą mleka lub śmietanki. Ludzie północy zdecydowali się jednak na żółtko, które działa w podobny sposób.
Jak czytamy na portalu mojanorwegia.pl, kulinarni eksperci twierdzą, że warto się przełamać i taki napój zadowoli podniebienia zarówno kawowych koneserów, jak i zupełnych laików, którzy lubią od czasu do czasu uraczyć się kofeinowym naparem. Zdaniem smakoszy jajko jest w takiej kawie właściwie niewyczuwalne.
Przepis na kawę z jajkiem
Co trzeba zrobić, aby móc spróbować skandynawskiej kawy? Przede wszystkim warto posiadać kawę doskonałej jakości, która nie jest kwaśna, w przeciwieństwie do tanich ziaren. Kolejnym składnikiem jest jajko - najlepiej z ekologicznej hodowli.
Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.
Oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do zmielonych ziaren kawy i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj do nich odrobinę wody i mieszaj, do czasu aż uzyskasz gładką konsystencję.
Następnie wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Dodaj do niej kawę z żółtkiem i gotuj przez 3 minuty, aż z powierzchni płynu zniknie piana. Wlej do naparu filiżankę zimnej wody, przecedź go przez sito lub filtr do kawy i gotowe. Kawowy napój jest przygotowany do picia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Plama z oleju na ulubionym ubraniu? Spokojnie, rozwiązaniem jest 1 kuchenny produkt
-
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
-
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródło: mojanorwegia.pl