Kawa rozpuszczalna czy sypana? Odpowiedź nie jest oczywista
Kawa rozpuszczalna czy sypana? Która kawa jest zdrowsza, smaczniejsza i lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista. Większość Polaków powiela popularny mit, mówiąc, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Jak się okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poznajcie zalety obu kaw.
Kawa rozpuszczalna i sypana cieszy się u nas podobną popularnością. Każda z nich ma bowiem zalety, dlatego każdy wybiera, to co lubi. Ci, co nie chcą długo czekać na energetyzujący napój, sięgają zwykle po kawę rozpuszczalną. Wielbiciele aromatycznej małe czarnej zawsze wybiorą napar przyrządzony z kawy mielonej.
Kawa rozpuszczalna czy sypana?
Przeciwnicy kawy rozpuszczalnej uważają, że jest ona mniej zdrowa, bo bardziej przetworzona i że zawiera szkodliwe dodatki. Przeciwnicy kawy sypanej zarzucają jej, że jest gorzkawa i dłużej się ją przyrządza. Jednak to, która kawa jest zdrowsza i wartościowsza tak naprawdę zależy od jakości samej kawy. Skład kawy rozpuszczalnej jest tak naprawdę taki sam, jak kawy w ziarnach. Fakt, że błyskawicznie rozpuszcza się w wodzie, zawdzięcza procesowi produkcji. Kawa rozpuszczalna powstaje bowiem ze skoncentrowanego naparu kawy, który jest poddawany suszeniu. Proces suszenia może być prowadzony w wysokich lub niskich temperaturach (liofilizacja). W procesie tym do kawy nie są dodawane żadne chemiczne substancje.
Jednak, mimo że skład obu kaw jest taki sam, to jednak różnią się one nieco smakiem i właściwościami. Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny niż tradycyjna, więc mniej pobudza. Ma też łagodniejszy smak i mniej podrażnia śluzówkę żołądka.
Co ciekawe, jak udowodnili naukowcy, kawa rozpuszczalna, mimo przetworzenia zawiera nawet dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż sypana. Skuteczniej więc zwalcza wolne rodniki. Zawiera też więcej magnezu, wapnia i cynku, ale niestety ma też wyższą zawartość metali ciężkich.
Napar przyrządzony z kawy mielonej zawiera więcej składników, które negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Kawa po turecku zawiera na przykład frakcje lipidowe, które przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ich poziom można regulować odpowiednim sposobem parzenia. Na przykład, gdy zalejemy mieloną kawę niezbyt gorącą wodą, w mniejszym stopniu będzie ona podnosić poziom cholesterolu.
Walory smakowe
Jeśli chodzi o napój przyrządzany z kawy rozpuszczalnej i sypanej, to napar kawy mielonej będzie bardziej aromatyczny i mocniejszy. Napój z kawy rozpuszczalnej przyrządzimy szybciej i będzie on łagodniejszy w smaku. Łagodniej też zadziała na nasz organizm.
Jednak, jeśli ktoś ma przeciwskazania do picia kawy, to tak naprawdę powinien z niej całkowicie zrezygnować. Jedna i druga kawa zakwasza organizm i podnosi ciśnienie krwi.
Z naszego serwisu dowiesz się też o zaletach kawy ze szczyptą soli . Poznasz też zalety i wady picia kawy z dodatkiem mleka .
Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny
-
Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej
-
Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
Źródło: tommycafe, medonet