Smakosze.pl Przepisy Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie
Fot. Canva/Josef Mohyla

Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie

28 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masz ochotę na kiełbasę z grilla, ale akurat nie sprzyja temu pogoda? Nic straconego, bo teraz możesz przygotować ją w piekarniku, a smak będzie tak jak z rusztu. A to dzięki jednej przyprawie, która nadaje ten niezwykły smak. Dowiedz się, o jaką przyprawę chodzi i zapoznaj się z przepisem. Dzięki niemu tę kiełbasę będziesz robić znacznie częściej.

Kiełbasa jak z grilla tylko, że z piekarnika

Kiełbasa z grilla smakuje zupełnie inaczej, a jej aromat przyciąga każdego smakosza. Teraz nie musisz czekać na grilla, aby zjeść ten uwielbiany smak. Wystarczy, że poznasz przepis i upieczesz ją w piekarniku.

Jednak to nie urządzenie sprawi, że będzie smakowała, jak z grilla a jedna przyprawa . Poznasz ją w dalszej części, gdzie znajduje się lista potrzebnych składników oraz bajecznie prosty przepis.

grill.jpg
Fot. Canva/jarmoluk
Bosacka wzięła do ręki lody i od razu powiedziała, co myśli. Każdy powinien zwracać na to uwagę

Nie może zabraknąć tej przyprawy

Kiełbasa z piekarnika będzie smakowała, jak z grilla, jeżeli dodasz do niej wędzoną paprykę. To dzięki tej przyprawie kiełbasa nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Potrzebne będą także inne przyprawy. Wszystkie poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy na grilla
  • 120 g miodu
  • 100 g musztardy
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki kminu
  • pieprz
  • sól

Przepis na kiełbasę z piekarnika

Kiełbasę natnij i przełóż ją do miski. Do drugiej mniejszej miski włóż musztardę, miód i wlej oliwę. Wsyp mieloną paprykę wędzoną i słodką oraz kmin, pieprz, sól. Składniki wymieszaj, tworząc jednolitą marynatę.

Następnie zalej nią kiełbasę umieszczoną wcześniej w misce i dokładnie obtocz ją w przyprawach. Miskę szczelnie przykryj i umieść w lodówce na całą noc. Wyciągnij ją z lodówki 30 minut przed pieczeniem i umieść w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Po tym czasie podawaj ją i zachwycaj się, smakiem jak z grilla. Sprawdź, czym kierować się przy wyborze lodów oraz dowiedz się, jak przechowywać truskawki, aby nie spleśniały .

kieł basa.jpg
Fot. Canva/arfo
Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona
Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy