Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Kolejne osoby z objawami choroby. Sanepid w końcu wymierzył karę restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.06.2023 14:27

Kolejne osoby z objawami choroby. Sanepid w końcu wymierzył karę restauracji

restauracja
Marek BAZAK/East News, Canva/BGStock72

Coraz więcej pacjentów trafia z objawami salmonellozy do trójmiejskich szpitali. To efekt zatrucia daniem śniadaniowym w jednej z gdańskich, znanych restauracji. Poszkodowanych może być nawet 150 osób. Restauracja została ukarana grzywną przez Sanepid.

Nawet 150 osób narażonych na salmonellozę

Do zatrucia w gdańskiej restauracji doszło 8 czerwca. Wówczas do szpitali zaczęły trafiać osoby, które skarżyły się na problemy żołądkowe, ból brzucha i osłabienie. Złe samopoczucie i dolegliwości żołądkowe były efektem zjedzenia posiłku w lokalu. Posiłek był skażony bakteriami Salmonelli. Początkowo do szpitala Copernicus w Gdańsku trafiło 14 osób.

Na restaurację, która ugościła klientów jedzeniem z bakteriami Salmonelli, gdański Sanepid nałożył karę grzywny. Jednak wysokość tej kary może budzić co najmniej zdziwienie. Halina Bona, która jest Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Gdańsku, powiedziała w rozmowie z portalem trojmiasto.pl:

Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączną kwotę 700 zł

Wrzucił bób na patelnię i dodał 2 składniki. W komentarzach zawrzało. "To jest pyszne!"

Salmonella, czyli śniadanie z bakteriami

Jak się okazuje powodem zatrucia, były dania śniadaniowe, w których wykorzystano jajka. Jednak służby sanitarne nie były już w stanie przebadać jajek, bo wszystkie zużyto do przygotowania feralnego posiłku. Halina Bona z gdańskiego Sanepidu powiedziała w rozmowie z trojmiasto.pl:

Z ustaleń wynika, że partia jaj wykorzystana do produkcji posiłków w dniach 06-08.06.2023 r, trafiła także do innego lokalu, w którym nie odnotowano zachorować wśród pracowników i klientów obiektu

Przedstawicielka służb sanitarnych zapewnia, że dochodzenie epidemiologiczne jest w toku. Służby sprawdzają, czy jaja z bakteriami Salmonelli nie zostały użyte również w innych obiektach gastronomicznych. Na razie ustalono, że groźna dla klientów okazała się potrawa śniadaniowa, którą podano im w gdańskiej restauracji. 

Jajka i łosoś, czyli danie z salmonellą

Służby sanitarne poczyniły już pewne ustalenia, które dotyczą zatrucia posiłkami w gdańskiej restauracji. Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, powiedział portalowi trojmiato.pl, że chodzi o potrawę z łososia i jajek. Wyjaśniał:

Biorąc pod uwagę liczbę wydanych dań, narażonych osób było 150

Zbigniew Zawadzki mówił o szczegółach dochodzenia epidemiologicznego i zmianach  menu restauracji:

Do badania w kierunku salmonelli zostały pobrane próbki jaj oraz próbka łososia wędzonego. Pobrano także do badania próbki wody użytej do produkcji posiłków. Dania w skład, których wchodzi surowe jajko kurze, zostały do odwołania wycofane z menu restauracji.

Objawami Salmonellozy jest gorączka, ból brzucha, wymioty, biegunka. Choroba trwa do 7 dni. Pisaliśmy wcześniej o tej sprawie.  Informowaliśmy też o zatruciu w rzeszowskim lokalu. 

posiłek

Źródło: trojmiasto.pl