Smakosze.pl Przepisy Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny
Fot. Canva/margouillatphotos

Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny

20 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama.

Znajoma zdradziła przepis na francuski klasyk

Niedawno moja dobra znajoma przywiozła z Francji przepis na fantastyczne danie. Długo szukała czegoś nieoczywistego, aż w końcu trafiła na cykorię pieczoną w szynce. To prawdziwy klasyka kuchni francuskiej. Wybłagała kucharza o przepis i podzieliła się nim ze mną.

Być może wydaje ci się, że cykoria to nic szczególnego, bo to przecież tylko dodatek do sałatek, ale uwierz mi, że nigdy nie jadłaś jej w tej postaci. Zapieczona w szynce i beszamelu stanowi niezwykłe połączenie smaków. Zrób ją w ten sposób i przekonaj się sama. To danie będzie hitem nie tylko w twoim domu, ale też przez całą wiosnę a może i dłużej. Zrobisz je błyskawicznie.

cykor ia.jpg
Fot. Canva/PhilippeDesoche
Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Cykoria i szynka to nie wszystko

Podstawą tego dania są oczywiście cykoria oraz szynka. Nie może także zabraknąć beszamelu lub obłędnego sosu Mornay, który powstaje na jego bazie. Brzmi tajemniczo, a tak naprawdę jest to połączenie klasycznego beszamelu ze startym serem oraz odrobiną śmietany. Wypróbuj ten sos, a nie zawiedziesz się. Z łatwością też olśnisz gości. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.

Składniki:

  • 5 cykorii
  • 5 dużych plastrów szynki wędzonej
  • 0,5 l mleka
  • 25 g mąki
  • 20 g śmietany 18%
  • 125 g żółtego sera
  • odrobina masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przepis prosto z Francji

Cykorię oczyść i dokładni umyj. Ze środka (od tyłu) wytnij biały kłąb, który może być zbyt gorzki. Wodę z solą zagotuj, a następnie umieść w niej warzywo i gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź ją, przelej zimną wodą i pozostaw na durszlaku.

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając składniki. Następnie wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową, pieprz, sól i cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Garnek zdejmij z palnika, dodaj śmietanę oraz starty na dużych oczkach taki ser i porządnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolity sos .

Każdą z cykorii zawiń w plaster szynki lub boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim cykorie, zalej sosem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Danie jest gotowe, kiedy wierzch się przyrumieni. Sprawdź, jak wykorzystać końcówki ze szparagów oraz dowiedz się, jaki makaron nie zawiera cholesterolu .

Projekt bez nazwy(5).jpg
Fot. Canva.com
W Biedronce kompletnie poszaleli. Tylko dziś każdy może dostać 10 lub 20 zł, wystarczy spełnić 1 warunek
Kroję truskawki, kładę na cieście i zawijam w rulon. Nie mogę się doczekać, aż znów zrobię ten deser
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy