Smakosze.pl Porady Kompot z suszu to świąteczna klasyka, ale trzeba uważać na 1 rzecz. Inaczej będzie paskudnie gorzki
Fot. Canva/peredniankina

Kompot z suszu to świąteczna klasyka, ale trzeba uważać na 1 rzecz. Inaczej będzie paskudnie gorzki

18 grudnia 2024

Kompot z suszu owocowego to element Wigilii, na który czekamy równie niecierpliwie jak na zupę grzybową czy sałatkę jarzynową. Co stanowi o tym, że wyjdzie idealny? Są składniki, które naruszą jego balans.

Kompot z suszu na Wigilię

Właściwie trudno mówić o przepisie na kompot z suszu , a co dopiero o poprawnym przepisie . Chodzi tylko o to, by kilka garści suszonych owoców wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i wygotować z nich maksimum smaku. Niektórzy przygotowują kompot właśnie tak – i z głowy.

Inni jednak dopieszczają swoją recepturę, zwłaszcza przyprawami i dodatkami spoza kanonu. Prócz suszonych jabłek, gruszek, śliwek i moreli znaleźć się tam mogą np. imbir, cytrusy czy przyprawy korzenne. Z tymi ostatnimi zwłaszcza należy uważać.

suszone owoce

Biedronka oszalała, znowu to zrobili. 1+1 gratis, ludzie ruszyli z kopyta na zakupy

Aby kompot nie był gorzki

Dodawanie przypraw zwanych korzennymi – tych, które stanowią o smaku pierników, to w zasadzie doskonały pomysł. To w końcu idealnie świąteczna kompozycja , a cynamon, kardamon czy goździki odnajdą się w kompocie równie dobrze jak w piernikach. Oczywiście pod warunkiem umiaru, inaczej kompot wyjdzie pełen goryczy.

Zwłaszcza goździki potrafią sprawić, że kompot wyjdzie gorzki . Te suszone kwiatostany są tak małe, że mamy odruch, by sypać je do napojów garściami. Zapominamy przy tym, jak bardzo są intensywne w smaku. Dlatego też na garnek kompotu przyjmijmy góra 4-5 goździków . A najlepiej dodatkowo wyjmijmy je po 20 minutach gotowania.

Co zamiast goździków w kompocie z suszu

Podobną zasadę warto zastosować w (zapewne o wiele rzadszych) przypadkach użycia kardamonu . Świetnie podbija on smak kompotu, ale raczej jedno ziarenko, a i to nie na długo. Imbir też jest świetnym dodatkiem, ale wyłącznie stosowany z umiarem.

Jeśli oczekujesz goryczki w kompocie , która doda mu głębi smaku, sięgnij za to na przykład po skórkę pomarańczową, cienko obraną bez albedo (czyli białej części). Mieszanina zawartych w niej smaków z pewnością doda kompotowi struktury. Zbyt goryczkowy kompot możemy oczywiście próbować ratować miodem – ale to już nie to samo.

Sprawdź też rady dotyczące dodatków do barszczu i przepis na niezwykłe śledzie .

kompot w dzbanku

Kapusta z grochem jak u babci, tylko z 5 składników. Bez moczenia, najprostszy przepis
Nigdy tego nie pij, to najgorszy napój. Działa paskudnie na serce, zwiększa ryzyko udaru
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy