Smakosze.pl Przepisy Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie
Canva/robertsrob

Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie

12 lipca 2023

Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku.

Koperek-lubiany i zdrowy dodatek

Koperek lubimy za jego smak i aromat. Dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń smakowych, ale też orzeźwia. To zioło ma odświeżający zapach i korzenny smak. Witamin też mu nie brakuje.

Jedzenie koperku dostarczy nam witamin: A, D, E, K, C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego to zioło jest świetnym źródłem wapnia, manganu i żelaza. W jaki sposób przechowywać koperek, by nie stracił cennych wartości odżywczych? Zapomnij o pudełku po lodach- zrób pastę z tego zioła.

Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

Jak przygotować pastę z koperku?

Składniki:

  • 400 g kopru z łodygami
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka z cytryny tarta
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 180 ml oleju słonecznikowego
  • 2 słoiczki o pojemności 0,4 l

Pokrój koperek z łodygami i przełóż do blendera. Dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Potem podsmaż je na suchej patelni, by uzyskały złoty kolor.

Ostudź orzechy i przełóż do blendera. Dodaj do nich cukier, sól olej i blenduj. Pastę koperkową przełóż do przygotowanych słoiczków. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy.

Pasta koperkowa- patent na przechowanie koperku

Pastę koperkową możesz przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy. Jeśli chcesz ją przechowywać jeszcze dłużej- to przełóż do woreczków i zamroź. Możesz też pasteryzować słoiczki z pastą.

Tę pastę koperkową możesz z powodzeniem wykorzystać do dań obiadowych. Pasuje ona do makaronów, mięs, sałatek,  czy zup. Wzbogaci smak i zapach przygotowywanych dań i sprawi, że koperek zachowa swe cenne właściwości odżywcze. Warto włączyć ją do jadłospisu- jest bardzo smaczna. Pisaliśmy o młodych ziemniakach z koperkiem od Strzelczyka. Podawaliśmy jeszcze inny sposób na przechowywanie koperku.

koperek
Canva/Michel VIARD

Źródło: smakdnia.pl

Kasjerki z Biedronki mają dość, buntują się przed wyzyskiem. "To naprawdę chore"
Weź skorupki po jajkach, zalej wodą i wstaw do zamrażarki. Efekt powali każdego na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy