Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie
Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku.
Koperek-lubiany i zdrowy dodatek
Koperek lubimy za jego smak i aromat. Dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń smakowych, ale też orzeźwia. To zioło ma odświeżający zapach i korzenny smak. Witamin też mu nie brakuje.
Jedzenie koperku dostarczy nam witamin: A, D, E, K, C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego to zioło jest świetnym źródłem wapnia, manganu i żelaza. W jaki sposób przechowywać koperek, by nie stracił cennych wartości odżywczych? Zapomnij o pudełku po lodach- zrób pastę z tego zioła.
Jak przygotować pastę z koperku?
Składniki:
- 400 g kopru z łodygami
- 80 g orzechów włoskich
- 5 ząbków czosnku
- skórka z cytryny tarta
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 180 ml oleju słonecznikowego
- 2 słoiczki o pojemności 0,4 l
Pokrój koperek z łodygami i przełóż do blendera. Dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Potem podsmaż je na suchej patelni, by uzyskały złoty kolor.
Ostudź orzechy i przełóż do blendera. Dodaj do nich cukier, sól olej i blenduj. Pastę koperkową przełóż do przygotowanych słoiczków. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy.
Pasta koperkowa- patent na przechowanie koperku
Pastę koperkową możesz przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy. Jeśli chcesz ją przechowywać jeszcze dłużej- to przełóż do woreczków i zamroź. Możesz też pasteryzować słoiczki z pastą.
Tę pastę koperkową możesz z powodzeniem wykorzystać do dań obiadowych. Pasuje ona do makaronów, mięs, sałatek, czy zup. Wzbogaci smak i zapach przygotowywanych dań i sprawi, że koperek zachowa swe cenne właściwości odżywcze. Warto włączyć ją do jadłospisu- jest bardzo smaczna. Pisaliśmy o młodych ziemniakach z koperkiem od Strzelczyka. Podawaliśmy jeszcze inny sposób na przechowywanie koperku.
Źródło: smakdnia.pl