Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź skorupki po jajkach, zalej wodą i wstaw do zamrażarki. Efekt powali każdego na łopatki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.07.2023 18:20

Weź skorupki po jajkach, zalej wodą i wstaw do zamrażarki. Efekt powali każdego na łopatki

jak wykorzystać skorupki z jajek?
Materiał YouTube z kanału Smart Fox

Jajka są bardzo popularnym produktem w naszych kuchniach. Co jednak zrobić ze skorupkami, które po nich zostają? Wiele osób nie jest świadomych, jak wykorzystać skorupki po jajkach. Poniższy patent na zrobioną z nich ostrzałkę rzuci każdego na kolana.

Jak wykorzystać skorupki po jajkach w kuchni?

Polska kuchnia nie może się obyć bez jajek. Jemy je na śniadanie, używamy do panierowania kotletów i do wypieku ciast. Jak wykorzystać skorupki po jajkach, skoro zostaje ich tak dużo? Zaskoczeniem może być niezwykle szerokie zastosowanie tych pozornych resztek.

Skorupki po jajkach można zużyć na wiele sposobów. Dzięki zawartemu w nich wapniu, stanowią całą skarbnicę pomysłów. Jednym z nich jest pomysłowa i przede wszystkim darmowa ostrzałka do noży. Weź w garść skorupki po jajkach i do dzieła.

Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

Jak wykorzystać skorupki po jajkach do zrobienia ostrzałki?

Zrobienie prostego narzędzia kuchennego jest niesamowicie łatwe. Ponadto dostarcza niemałej frajdy. Przysłowiowe „coś z niczego" zawsze jest źródłem wielkiej satysfakcji. Sytuacja jest jeszcze lepsza, gdy efektem tych działań jest przydatna i praktyczna rzecz.

Jak wykorzystać skorupki po jajkach w ten kreatywny sposób? Wystarczy opłukać je i pokruszyć. Drobne kawałki układamy następnie w foremce do lodu, najlepiej silikonowej. Resztki powinny dość ściśle wypełniać przegródkę

Włożone do foremki skorupki po jajkach zalewamy do pełna wodą. Następnie wstawiamy je do zamrażarki. Kiedy płyn całkowicie zamarznie, wyciągamy kostkę i możemy z powodzeniem ostrzyć na niej nóż. Już po kilku pociągnięciach ostrza poczujecie różnicę.

Inne pomysły na to, jak wykorzystać skorupki po jajkach

Ostrzenie noży to nie jedyny pomysł na to, jak wykorzystać skorupki po jajkach. W podobny sposób naostrzysz także nożyki w blenderze. Zamiast płacić fachowcowi, wrzuć zamrożone skorupki do urządzenia, zalej wodą i włącz obroty. Po kilkunastu sekundach blender będzie ciął, jak nowy.

Niepozorne skorupki po jajkach przydadzą się do mycia garnków. Usuną nawet uporczywe zabrudzenia. Uciążliwe mycie przypalonych garnków i patelni odejdzie w zapomnienie. Jednocześnie taki sposób pozostaje bezpieczny dla powłok ochronnych, pokrywających naczynia.

Właściwości skorupek po jajkach docenią kawosze. Te bowiem, dodane do napoju sprawią, że będzie on łagodniejszy dla żołądka. Wcześniej pamiętaj jednak o wyparzeniu skorupek i zmieleniu ich na pył. Na standardową filiżankę wystarczy zaledwie pół łyżeczki tego naturalnego specyfiku. Mrozić możesz nie tylko skorupki, ale nawet całe jajka. To proste danie na bazie jajek nada się na różne okazje, a przy tym zachwyci smakiem.

skorupki jajek.png
Canva / GDragan
Tagi: Jajka Kuchnia