Smakosze.pl Przepisy Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze
Fot. Canva/Aneta_Gu

Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze

17 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

O tym, że domowy smalec jest najlepszym przysmakiem, wiadomo od zawsze. Okazuje się jednak, że smarowidło może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik, który zupełnie odmieni smak smalcu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić smalec z nietypowym składnikiem.

Domowy smalec nie ma sobie równych

Domowy smalec jest przysmakiem, który sporą popularnością cieszy się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Spożywając go, dostarczamy organizmowi cennych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu. Należy mieć jednak na uwadze to, aby nie przesadzić z jego ilością, bo wtedy stanie się szkodliwy.

Zazwyczaj przysmak powstaje ze słoniny i wędzonego boczku, ale można dodać do niego także inny nietypowy dodatek. Dzięki niemu domowy smalec nabierze wyjątkowego smaku, a przysmak już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób. O tym, co i jak dodać, dowiesz się z dalszej części tekstu.

boczek.jpg
Fot. Canva/Oceane2508
Hitowa jajecznica po francusku. Smak zasługuje na medal

Domowy smalec tylko z tym dodatkiem

Aby smalec smakował jeszcze lepiej, warto dodać do niego suszone grzyby. Dzięki nim przysmak będzie o wiele bardziej aromatyczny i treściwy. Wystarczy dosłownie mała garstka, a każdy wyczuje różnicę. Niezbędne produkty i ich proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego z nich, a domowy smalec wyjdzie idealny.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 500 g słoniny z mięsem
  • ¼ szklanki wody
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić smalec z grzybami?

Przygotowanie domowego smalcu rozpocznij od zmielenia słoniny na dużych oczkach. Następnie w małą kostkę pokrój boczek. Do garnka wlej wodę oraz włóż słoninę i gotuj ją na małym ogniu. Kiedy wytopi się tłuszcz, wsyp boczek i kontynuuj gotowanie.

W tym czasie grzyby zalej ciepła woda i dostaw na 20 minut. Następnie gotuj je przez 30 minut, a potem odcedź i pokrój w małą kostkę. Do garnka ze słoniną i boczkiem dodaj grzyby, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia i równomiernie rozłóż. Pozostaw do zastygnięcia i gotowe.

Sprawdź także przepis na wyborny schab oraz dowiedz się, jaką kawę należy pić jesienią .

grzyby.jpg
Fot. Canva/Mirojak75
Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą
Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy