Smakosze.pl Porady Genialna receptura na soczyste i miękkie w środku mielone
pxhere / licencja: CC 0

Genialna receptura na soczyste i miękkie w środku mielone

14 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Kotlety mielone, zaraz po schabowych to największy obiadowy klasyk w Polsce. W założeniu wystarczy zmieszać jedynie kilka składników, uformować, usmażyć i gotowe. Jednak po drodze czeka nas nieco trudności, aby wyszły naprawdę doskonałe.

Twarde i suche kotlety będą bardzo niemiłym zaskoczeniem w porze obiadowej. Jednak mało kto wie, czemu takie wychodzą mimo stosowanie sprawdzonego przepisu. Okazuje się, że cała tajemnica tkwi w odpowiednim wyborze mięsa.

Kotlety mielone już zawsze będą wyśmienite 

Najważniejsza podczas przygotowywania kotletów mielonych jest odpowiednia jakość mięsa. W marketach dostępne jest gotowe zmielone mięso, które ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. Można to poznać po kolorze - jeśli mięso jest bardzo białe, nie kupuj go.

O wiele pewniejszym wyjściem jest zakupienie łopatki lub szynki u rzeźnika i poproszenie go o zmielenie. Wtedy można bez problemu kontrolować proporcje mięsa i tłuszczu, a w dodatku ma się pewność, że zmielone mięso jest najwyższej jakości.

Idealne mięso na mielone powinno mieć widoczne fragmenty tłuszczu, który wytapiając się, sprawi, że potrawa będzie niezwykle soczysta.

Jak smażyć i komponować kotlety mielone?

Pamiętaj, że w czasie smażenia jakiegokolwiek mięsa najważniejsza jest temperatura. Musi być odpowiednio wysoka, aby pory w mięsie zamknęły się i żadne soki nie wyciekną na patelnię.

Warto także  i nie wykładać patelni kotletami po brzegi, gdyż ogólna temperatura oleju szybko spadnie i kotlety, zamiast smażyć się, będą dusić. W takiej sytuacji wyjdą mdłe i będą potrzebowały zdecydowanie zbyt wiele czasu na smażenie.

Na smak mielonych wpływają także użyte dodatki. Najważniejsza jest namoczona w mleku bułka, która nada im lekkości i soczystości. Masę na mielone powinniśmy długi i energicznie wyrabiać, aby w środek wtłoczyć jak największą ilość powietrza.

Do masy mięsnej warto dodać także czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Znakomite będą także mielone z dodatkiem musztardy . Podane wskazówki wykorzystajcie koniecznie w swoim domu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchni.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy