Krem bananowy do ciasta
Krem bananowy jest bardzo smacznym i uniwersalnym kremem do ciast i deserów. Jest prosty w przygotowaniu i doskonale nadaje się do przekładania tortów, zawijanych rolad, babeczek i muffinek. Poznaj przepis na doskonały krem bananowy do ciasta.
Krem bananowy ma wyraźny, bananowy smak i wyczuwalną, śmietanową nutę. Połączenie owoców z mascarpone i śmietanką komponuje się doskonale z każdym rodzajem ciasta. Kremem bananowym przełożysz ciasto czekoladowe , zawijaną roladę i tort. Krem sprawdzi się również do dekoracji babeczek biszkoptowych lub czekoladowych.
Banany do kremu muszą być dojrzałe, aby można było zrobić z nich miękką masę. Do przygotowania kremu użyj mocno schłodzonej śmietanki oraz mascarpone. Ciepła śmietana się nie ubije, a może nawet skwaśnieć i przyczynić się do zważenia kremu. Do śmietanki dodaj opakowanie fixu, aby szybciej ubiła się na sztywno.
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z bananami bez pieczenia- tu znajdziesz przepis na puszysty sernik na herbatnikach z bananami i galaretką . Idealny na szybki deser dla wszystkich miłośników słodkości.
Przepis na krem bananowy do ciasta
Składniki:
-
250 g mascarpone
-
250 ml śmietany 36%
-
fix do śmietany
-
2 banany
-
5 łyżek cukru pudru
Jak przygotować krem bananowy?
Banany rozbij blenderem na gładką masę, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z fixem, dodaj cukier puder, następnie dodaj do masy z mascarpone i bananów. Ponownie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.