Ciasto czekoladowe z owocami
Canva.com - Olga Kriger

Obłędne ciasto czekoladowe z owocami, przepis na szybki deser

Ciasto czekoladowe, kakaowe, na gorzkiej czekoladzie, mlecznej czy może na białej? Dowiedz się jak upiec pyszne ciasto czekoladowe z owocami już dziś.

Ciasto czekoladowe, klasyczne i smaczne.

Nie masz pomysłu na idealne ciasto do kawy lub wszystkie do tej pory używane przepisy Ci się znudziły? Mam dla ciebie recepturę na niezwykle wilgotne i smaczne ciasto czekoladowe z owocami, które zawsze się uda. Jeśli chcesz spróbować tego niezwykle pysznego ciasta czekoladowego z owocami – wypróbuj nasz przepis już dziś.

Czego będziemy potrzebować?

Przepisów na ciasta czekoladowe jest wiele, jednak my skupimy się na takim bardzo przypominającym amerykańskie brownie, czyli rozpływające się w środku i chrupiące na zewnątrz. Nieodzownym elementem naszego ciasta czekoladowego będą również owoce – w tym przepisie postawię na truskawki!

Potrzebować będziemy drobno zmielonej mąki pszennej tortowej, gorzkiej lub mlecznej czekolady, masła, jajek – polecam jajka „zerówki”, nie z chowu klatkowego, by mieć pewność, że jaja są dobrej jakości. Do tego mleko, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ok. pół kilo truskawek i ewentualnie polewa bądź dodatkowa tabliczka czekolady do oblania ciasta.

Składniki na idealne ciasto czekoladowe z owocami:

3 tabliczki czekolady deserowej, gorzkiej, bądź 1 tabliczka mlecznej i 2 gorzkiej
150 g masła
5 jajek „zerówek”
150 g cukru

Dodatki:
Ok. pół kilograma truskawek
Gotowa polewa bądź tabliczka czekolady do rozpuszczenia
Ew. inne dekoracje, w zależności od upodobań

Przepis na idealne ciasto czekoladowe z owocami:

Czekoladę pokruszyć. Wstawić masło do garnka i poczekać, aż się lekko rozpuści i rozpuścić w nim czekoladę. Należy uważać, by mieszanki maślano-czekoladowej nie spalić, bądź przypalić. 4 jaja rozdzielić na żółtko i białko, 1 jajko wbić w całości do miski. Lekko je rozmieszać, po czym dodać masę czekoladowo-maślaną i wymieszać jeszcze raz.

Pozostałe białka ubić na sztywną pianę za pomocą trzepaczki, lub miksera. Pianę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy do ciasta czekoladowego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto czekoladowe piec około pół godziny. Ciasto czekoladowe wyjąć i przestudzić, w międzyczasie pokroić owoce. Truskawki pokroić na pół i udekorować wystudzone ciasto. Polewę wylać na wierzch ciasta, bądź rozpuścić jedną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i oblać ciasto. Pozostawić do wystudzenia. Można dodatkowo przyozdobić, np. listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego!

Czego będziemy potrzebować na idealne ciasto z białej czekolady z malinami?

Oprócz tradycyjnego ciasta czekoladowego z owocami, z ciemniej lub mlecznej czekolady można zrobić ciastka tzw. „blondie”. Jest to popularne ciasto w kuchni amerykańskiej, u nas jeszcze nie spotykane aż tak często. Jest to ciasto z zakalcem, ale to właśnie zakalec sprawia, że jest tak pyszne, składa się bowiem z mieszanki czekolady z masłem. Zapraszam do wykorzystania mojego przepisu na ciasto z białej czekolady z malinami.

Potrzebować będziemy dwóch tabliczek białej czekolady, ok. pół kilo białej mąki tortowej – drobno mielonej, kostka masła, jajek, pół szklanki cukru i trochę orzechów – migdałów, nerkowców. Do tego oczywiście maliny! Około 400 gramów.

Lista składników:
2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
ok. pół kilograma mąki
kostka masła
5 jajek „zerówek”
pół szklanki cukru
trochę orzechów własnego wyboru
400 g malin

Przepis na „blondie” z malinami

W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę i masło stale mieszając. Po wystygnięciu masy maślano-czekoladowej wrzucam ją do miski miksera, dodaję jajka i cukier i miksuję na średnich obrotach.

Powoli dosypuję mąkę i miksuję wszystkie składniki na jednolitą masę. Na koniec dosypuję rozdrobnione w moździerzu orzechy i połowę malin, ok. 200 gramów.

Ciasto wylać do foremkę, najlepiej o prostokątnym kształcie i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika na aż 220*. Sprawi to, że nasze ciasto czekoladowe z owocami, będzie miało idealną konsystencję i poziom wypieczenia. W tej temperaturze pieczemy nasze „blondie” przez około 25 minut.

Robimy test wykałaczką, czy ciasto jest już dobre – powinno być suche w środku. Na górę wrzucamy maliny, które nam zostały. Całość przysypać można cukrem pudrem.
Smacznego!

Ciasto „blondie” przyrządzić można na trzy sposoby:
*zwykłe – przedstawione w przepisie
*bezglutenowe – mąkę zastąpić mąką bezglutenową
*wegańskie – zamiast jajek użyć lnu złocistego, a zamiast masła z mleka krowiego, masłem wegańskim, bądź olejem roślinnym.

Z tym przepisem poznasz dwa zupełnie nowe ciasta czekoladowe z owocami, które zachwycą całą twoją rodzinę i oczywiście Ciebie. Wykorzystaj je już dziś i ciesz się smacznym ciastem czekoladowym z owocami.

Następny artykuł