Kroję schab na kotlety i zapiekam z serem i śmietaną. Dzięki tej metodzie wreszcie jest soczysty
Pieczony schab jest dostępny i łatwy w przygotowaniu. Niestety, choćbym bardzo się starała, zazwyczaj wychodzi z pieca suchy. Jednak schab zapiekany z serem i śmietaną wychodzi soczysty i mięciutki. Taki obiad po prostu rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy. Właśnie nauczyłam się tego przepisu.
Schab, który zachwyca soczystością
Zwykle ze schabu przyrządzałam kotlety. To był mój sprawdzony patent na smaczny obiad, jednak teraz z tego mięsa robię coś innego. Danie zachwyca soczystością i dosłownie rozpływa się w ustach. Schab kroje w plastry i zapiekam z serem i śmietaną.
Wychodzi obiad, że palce lizać, który cieszy podniebienie i oczy. Tak przyrządzony schab efektownie prezentuje się na talerzu. Apetyczna pierzynka zachęca do spróbowania dania. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić schab zapiekany z serem i śmietaną?
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 cebula
- 1 łyżka keczupu lub przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 ziemniaki
- 50 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Przełóż do miski, oprósz sola i pieprzem. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj. Cebulę posiekaj, a schab ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso posmaruj keczupem i rozłóż na nim cebulę.
W miseczce wymieszaj śmietanę, majonez i mieszanką posmaruj schab. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce, zalej je wodą i odstaw na 10 minut. Ziemniaki odciśnij i ułóż na mięsie, posmaruj śmietaną zmieszaną z majonezem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Obiad, że palce lizać!
Po upływie 30 minut mięso wyjmij z piekarnika i posyp startym żółtym serem. Wstaw do pieca na kolejne 15 minut do piekarnika. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania. Schab w takim wydaniu wychodzi niezwykle soczysty i mięciutki.
Apetyczna pierzynka ze śmietany i ziemniaków nadaje daniu pysznego smaku i sprawia, że mięso po prostu rozpływa się w ustach. Taki obiad będzie smakował każdemu smakoszowi, dlatego warto też przepis wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy, jak przygotować smaczny makaron z boczkiem. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami.
Źródło: YouTube/@leckerschnell
Zdjęcia: screen YouTube/@leckerschnell