Smakosze.pl Przepisy Kroję schab na kotlety i zapiekam z serem i śmietaną. Dzięki tej metodzie wreszcie jest soczysty
YouTube/@leckerschnell

Kroję schab na kotlety i zapiekam z serem i śmietaną. Dzięki tej metodzie wreszcie jest soczysty

18 lutego 2024

Pieczony schab jest dostępny i łatwy w przygotowaniu. Niestety, choćbym bardzo się starała, zazwyczaj wychodzi z pieca suchy. Jednak schab zapiekany z serem i śmietaną wychodzi soczysty i mięciutki. Taki obiad po prostu rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy. Właśnie nauczyłam się tego przepisu.

Schab, który zachwyca soczystością

Zwykle ze schabu przyrządzałam kotlety. To był mój sprawdzony patent na smaczny obiad, jednak teraz z tego mięsa robię coś innego. Danie zachwyca soczystością i dosłownie rozpływa się w ustach. Schab kroje w plastry i zapiekam z serem i śmietaną.

Wychodzi obiad, że palce lizać, który cieszy podniebienie i oczy. Tak przyrządzony schab efektownie prezentuje się na talerzu. Apetyczna pierzynka zachęca do spróbowania dania. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

schab
YouTube/@leckerschnell
Pachnie, wygląda i smakuje obłędnie. To najlepsza zapiekanka, jaką jadłam, a tylko 4 składniki i jeden sekret

Jak zrobić schab zapiekany z serem i śmietaną?

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu lub przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ziemniaki
  • 50 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Przełóż do miski, oprósz sola i pieprzem. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj. Cebulę posiekaj, a schab ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso posmaruj keczupem i rozłóż na nim cebulę.

W miseczce wymieszaj śmietanę, majonez i mieszanką posmaruj schab. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce, zalej je wodą i odstaw na 10 minut. Ziemniaki odciśnij i ułóż na mięsie, posmaruj śmietaną zmieszaną z majonezem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Obiad, że palce lizać!

Po upływie 30 minut mięso wyjmij z piekarnika i posyp startym żółtym serem. Wstaw do pieca na kolejne 15 minut do piekarnika. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania. Schab w takim wydaniu wychodzi niezwykle soczysty i mięciutki.

Apetyczna pierzynka ze śmietany i ziemniaków nadaje daniu pysznego smaku i sprawia, że mięso po prostu rozpływa się w ustach. Taki obiad będzie smakował każdemu smakoszowi, dlatego warto też przepis wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy, jak przygotować smaczny makaron z boczkiem. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami.

schab
YouTube/@leckerschnell

Źródło: YouTube/@leckerschnell

Zdjęcia: screen YouTube/@leckerschnell

Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsa
Jak poznać najlepsze wina Europy (i nic za to nie zapłacić)
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy