Smakosze.pl Przepisy Kroję w cienkie plastry i zawijam z tym farszem. Tak pysznej cukinii w życiu nie jadłem
fot. youtube.com/unjourunerecettekatyseats

Kroję w cienkie plastry i zawijam z tym farszem. Tak pysznej cukinii w życiu nie jadłem

23 maja 2024

Oto przepis na doskonałą zapiekankę, spajaną przez cukinię. Przepis jest niezwykle prosty, choć bardzo odkrywczy, jeśli chodzi o formę. Ma też tę zaletę, że jest to danie bezglutenowe, przyjazne wielu osobom, które mają problem z trawieniem białka z tej kategorii.

Paski cukinii

Od pewnego czasu coraz popularniejsze robią się w Polsce przepisy na cukiniową alternatywę dla… makaronu . Jeśli jeszcze nie znasz tej metody, wypróbuj jej koniecznie, bo w tym przepisie nie czekamy na spóźnialskich i idziemy o krok dalej. Można nazwać go cukiniowym canneloni.

Te makaronowe – a u nas cukiniowe – rurki pozwalają na przygotowanie wielu świetnych potraw, które w Polsce najłatwiej porównać do zapiekanek makaronowych . Jedyną trudnością w tym przepisie na nietypowe faszerowane cukinie jest pokrojenie tych warzyw naprawdę cienko. Świetnie sprawdza się do tego obieraczka do warzyw – trzeba tylko pamiętać, by odruchowo nie wyrzucić tego, co odkroimy!

krojenie cukinii
fot. youtube.com/unjourunerecettekatyseats
Lewandowska stosuje niepokojące zasady diety. Głos zabrała ekspertka ds. żywienia

Zapiekanka cukiniowa

Ilustracje do naszego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Pewnego dnia przepis. Jego autorka zamiast znanego nam żółtego sera używa parmezanu. Wersja z rodzimym sokołem czy edamskim jest bardziej znajoma, warto jednak wypróbować obu wykończeń tej świetnej potrawy.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 200 g sera mascarpone
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 żółtko jajka
  • ½ małej cebuli
  • 300 ml gotowego sosu pomidorowego lub samodzielnie przyprawionych krojonych pomidorów z puszki
  • Olej do skropienia
  • Skórka starta z 12 cytryny
  • Garść listków bazylii
  • Sól, pieprz, oregano

Zapiekamy cukinię w sosie pomidorowym

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plasterki – najlepiej i najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw . Odrzucamy paski pokryte na całej szerokości skórą, pozostałe układamy tak, by – po 5-6 sztuk – zachodziły na siebie, jak plastry boczku w paczce.

W miseczce mieszamy mascarpone z żółtkiem jajka, drobno posiekaną cebulą, przyprawami do smaku, posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Wyrabiamy na jednolitą masę..

Masę nakładamy na wyłożone cukinie i rozsmarowujemy tak , by spoiła powierzchnię cukiniowych placków. Na wierzch dokładamy jeszcze małą łyżkę farszu i zawijamy roladki.

Na dno niewysokiego naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. W nim układamy delikatnie nasze roladki cukiniowe. Posypujemy je jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy olejem i przykrywamy startym na tarce o drobnych okach żółtym serem.

Takie cukiniowe canneloni pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy gorące z sosem.

Wypróbuj też przepis na ciastko francuskie z jabłkami i zmierz się z naszym niezwykle trudnym quizem na znajomość herbaty .

cukinia.jpg
Fot. Canva/ildipapp
Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal
Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy