Smakosze.pl Przepisy Kultowe ptysie z bitą śmietaną. Wyborny deser, jak z najlepszej cukierni
canva/NCAImages

Kultowe ptysie z bitą śmietaną. Wyborny deser, jak z najlepszej cukierni

9 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na deser do kawy z kilku składników? Przygotuj domowe ptysie przekładane bitą śmietaną. Ptysie pięknie wyrastają w piekarniku, są chrupiące i rumiane. W połączeniu z puszystym, słodkim nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach.

Ptysie to nic innego, jak delikatne ciastka z ciasta parzonego. Takie ciasto przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy zagotować wodę, sól, masło, stopniowo dodawać mąkę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ciasto parzone musimy ciągle mieszać, żeby nie było w nim grudek i żeby się nie przypaliło. Gotowa masa na ciasto, wymieszana już z resztą składników, musi być gęsta, żeby ptysie zachowały odpowiedni kształt. Ciasto na blachę wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.

Ptysie pieczemy, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika i nie sprawdzamy, czy ciasto jest dobre, ponieważ ptysie opadną. Ciasto możemy sprawdzić dopiero po 15-20 minutach pieczenia.

Prosty przepis na kultowe ptysie z bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki

  • 80 g masła

  • 1 szklanka wody

  • 3-4 jajka

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%

  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić ptysie, jak z cukierni?

Do garnka wlej wodę, sól, masło i zagotuj, co jakiś czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły, zdejmij z palnika. Następnie stopniowo wsypuj przesianą mąkę i energicznie mieszaj, żeby rozbić mączne grudki.

Ciasto ponownie podgrzewaj na najmniejszym palniku, stale ucierając, aż będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do przestygnięcia. Do ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj do dokładnego połączenia. Następnie dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Ciasto nakładaj na blachę łyżką lub wyciskaj szprycą albo przy pomocy rękawa cukierniczego. Między porcjami ciasta zachowaj odległości.

Blachę wstaw do piekarnika, ptysie piecz około 25 minut. Gdy ptysie urosną i się przyrumienią, zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Ptysie po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie przekrój je na połowę i zdejmij wierzch każdego ciastka.

Schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę wyłóż na spody ptysiowe, przykryj górą i całość oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Pomysł na pyszny deser? Szarlotka z bezą na kruchym cieście i tarta kawowa . Ciasta błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.

Ptysie
canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy