Wyśmienita szarlotka z bezą. Deser, któremu nikt się nie oprze
Szukasz pomysłu na pyszny deser do kawy? Podpowiadamy - przygotuj wyśmienitą szarlotkę z bezą. Smak kwaśnych jabłek przełamany słodką pianką i kruchym ciastem z pewnością skusi nie tylko łasucha. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że szybciej nie zostanie zjedzone.
Szarlotka to typowo jesienny deser, który smakuje każdemu. Kruche ciasto i soczyste jabłka z cynamonem stanowią doskonałe połączenie. Szarlotkę możemy przygotować na wiele sposobów: z kruszonką, z poukładanymi na krzyż paskami ciasta lub z bezą. Moim zdaniem ostatnia wersja smakuje i prezentuje się najlepiej.
Szarlotka na kruchym cieście z pianką bezową jest ciastem, które wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Słodka beza rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak owoców sezonowych. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę.
Do kruchego ciasta dodaję cukier waniliowy, spód na szarlotkę przygotowuję na początku. Zawsze przed pieczeniem ciasto nakłuwam widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Nie obciążam ciasta grochem, czy fasolą. Jabłka natomiast przesmażam z cynamonem, cukrem i suchą galaretką cytrynową, dzięki której masa jest bardziej zwarta.
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy ok. 28 cm):
250 g mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
170 g miękkiego masła
4 żółtka
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg kwaśnych jabłek
galaretka cytrynowa
pół łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki cukru
Składniki na bezę:
4 białka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Jak zrobić szarlotkę z bezą? Deser zachwyci każdego smakosza
Na początku przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i rozkrusz składniki w palcach. Potem dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy i wyrabiaj ręcznie ciasto do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15-20 minut, aż się zarumieni, przestudź.
W tym czasie przygotuj jabłka: owoce obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przesmaż je z cukrem i cynamonem na patelni. Gdy jabłka będą gorące, dodaj galaretkę cytrynową i smaż do momentu rozpuszczenia. Masę jabłkową przestudź.
Jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo wsypuj cukier i ubijaj, aż masa zacznie robić się lśniąca. Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Bezę wyłóż na jabłka i równomiernie rozprowadź. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z opcją grzania góra-dół i piecz około 50 minut.
Pomysł na równie pyszne ciasta z jesienną nutą? Szybkie ciasto śliwkowe i ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: