Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem
Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem to niezwykle popularne, proste i szybkie danie obiadowe. Chili i szafran dodadzą mu jednak charakteru, niepowtarzalnego smaku i sprawią, że potrawa będzie niezwykle aromatyczna. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem w stylu kuchni włoskiej.
Śmietanowy sos, szpinak i kurczak tworzą delikatne, bardzo smaczne danie. Jeśli jednak dodasz do niego papryczkę chili i najbardziej cenioną i niezwykłą przyprawę jaką jest szafran, otrzymasz pikantny, korzenny i intensywny smak całej potrawy.
Szafran jest kwiatem, który od wieków wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Szczególnie ceniony jest we Włoszech i Hiszpanii za swój wyjątkowy, mocno korzenny, piżmowy smak i aromat. Aby wydobyć pełnię smaku, nitki szafranu zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na kilka minut.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem
Składniki na 4 porcje:
-
350 g makaronu penne
-
450 g piersi z kurczaka
-
50 g świeżego szpinaku
-
50 g parmezanu
-
200 g słodkiej śmietanki 30%
-
20-30 g oliwy z oliwek
-
papryczka chili
-
1/4 łyżeczki nitek szafranu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym?
Pierś z kurczaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Z papryczki chili wydrąż pestki i drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek, następnie dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
Na patelnię dodaj liście świeżego szpinaku, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę. Wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie gęsty sos.
Pod koniec gotowania dodaj namoczone wcześniej nitki szafranu , wymieszaj, w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanym penne i startym parmezanem.
Smacznego.