Smakosze.pl Przepisy Łączę tanie składniki i zagniatam z nich ciasto. Tę pyszną przekąskę zajadam na kolację zamiast chleba
Fot. youtube.com/ZelihaninTatlituzlutarifleri

Łączę tanie składniki i zagniatam z nich ciasto. Tę pyszną przekąskę zajadam na kolację zamiast chleba

24 marca 2024

To pyszne, hojnie potraktowane oliwą pieczywo od pewnego czasu pojawia się w ofercie naszych sieciowych piekarni. W naszym wariancie jest doskonałą przekąską ze względu na dodatki. Choćby dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, opartej wyłącznie o podstawowe składniki.

Focaccia na przekąskę

Focaccia to chleb upieczony według jednego z przepisów na drożdżowe ciasto na pizzę. Jeśli pozwolić mu znacznie mocniej wyrosnąć, wychodzi z niego chlebek o wysokości kilku centymetrów, puszysty i lekki jak chmurka.

Taką focaccię można upiec z dowolnymi dodatkami, co czyni z niej doskonałą przekąskę. Można więc jeść ją po prostu zamoczoną w oliwie wysokiej jakości. Można też przygotować wersję bez dodatków ułożonych na wierzchu, a następnie rozkrawać w poziomie na pół i zapiekać w środku mozzarellę i wybrane dodatki.

upieczona focaccia
Fot. youtube.com/ZelihaninTatlituzlutarifleri
Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci
Nie żyje Grzegorz Majda. Wielki autorytet ogrodnictwa w Polsce

Kolacja lekka jak chmurka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, który ma specyficzną metodę na spulchnianie ciasta. Polega ona na użyciu dna od butelki coli, o charakterystycznym wzorze kwiatka. Tradycyjnie, oczywiście, robi się to palcami .

Składniki

  • 650 g mąki
  • 0,2 l mleka
  • 10 g drożdży instant
  • 100 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki, np.

  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Kilka małych pomidorków
  • Kostki fety
  • Pokrojona mozzarella
  • Grubo zmielona sól himalajska

Focaccia na kolację

Drożdże, cukier i ciepłe mleko łączymy w dużej misce z 0,2 l ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i pozwalamy drożdżom zastartować. Dodajemy oliwę i jajko, jeszcze raz mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Przyprawiamy solą i wyrabiamy, aż ciasto stanie się klejące. Wyrabiamy je ręką, a kiedy jest gładkie, zawijamy w kulkę, nacieramy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny .

Po upływie tego czasu ciasto jeszcze raz zagniatamy, oprószamy mąką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po takim dwukrotnym wyrastaniu ciasto wałkujemy na gruby placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką na 15 minut, a po tym czasie ugniatamy je w kilku miejscach palcami i smarujemy oliwą.

Teraz na cieście można ułożyć dowolne składniki albo po prostu posypać je grubo zmieloną solą himalajską i oregano i wstawić do piekarnika . Wypiekamy je przez ok. pół godziny w temperaturze 190 stopni . Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe, ale doskonale smakuje również na zimno.

Wypróbuj też przepis na pieczone pieczarki w cieście i sposób na wilgotny pasztet .

focaccia gotowa do pieca
Fot. youtube.com/ZelihaninTatlituzlutarifleri
Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika
Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy